Le jeune homme

Årets nobelpristagare Annie Ernaux är främst känd för sina självbiografiska romaner men hennes senaste bok är en essäistisk långnovell, Le jeune homme, som kom ut tidigare i år. ”Den unge mannen” handlar om en relation mellan en kvinna mellan femtio och sextio, och en trettio år yngre man.

Liksom hennes andra böcker berättar boken om Ernaux eget liv, här rör det sig om en kärleksaffär hon hade under 90-talet. Själv har hon konstaterat att den franske presidenten Emmanuel Macrons äktenskap har betytt mycket för att mildra ett tabu kring relationer mellan äldre kvinnor och yngre män.

Samtidigt är det en bok som kräver en del känslomässigt av läsaren, den unge mannen behandlas lika hänsynslöst som många unga kvinnor hanterats av äldre, manliga älskare. För Ernaux blir relationen ett sätt att övervinna skrivkramp.

”för modet och den klinisk skärpan varmed hon avtäcker minnets rötter, främlingskap och kollektivets ramar”

Svenska Akademiens motivering till Ernaux Nobelpris.

Annie Ernaux debuterade 1974 och har länge varit uppskattad i Frankrike men det internationella erkännandet har tagit fart först under senare år. Redan 1985 översattes Min far till svenska men under lång tid var hon okänd för publiken här. Le jeunne homme är ännu inte översatt.


Bilden ovan är från det franska omslaget till En flickas memoarer, från 2016.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.