//

Ölkultur med mersmak

På väg ut ur mörkret (eller hur?) bör vi påminna oss om livets verkliga mening: skummande glas, oväntade möten och vidgade sinnen. Trakten snackar öl med Peter Axelsson – en uppvärmning inför de ljusa och humledoftande tider som ligger framför oss.

Den som gillar öl, initierat och kultiverat småprat – eller både och – kan med fördel leta upp Jankopodden, där Peter Axelsson och Sveriges ölnestor Jan-Erik, ”Janko” Svensson ägnar sig åt folkbildning i ordets bästa bemärkelse. Det är bildande, överraskande och underhållande.

Hur kommer det sig att ni gör en ölpodd just nu?

Vi kände helt enkelt att det saknades en unik ölpodd – en podd som inte bara handlar om öl, utan om allt som gör livet värt att leva. Förvisso gaggar vi en hel del om öl, men lika mycket om resor till spännande platser i Europa, Aristoteles gyllene medelväg, sensorik och mängder av andra invikningar och utvikningar.

Ölgurun Jan-Erik ”Janko” Svensson och hans lärling Peter Axelsson. Foto: privat

”Janko” kallas ju inte ölnestor för intet – vad har han lärt dig om det skummande guldet under inspelningarna?

Podden bygger ju till stora delar på Jan-Erik ”Janko” Svenssons oefterhärmliga intellekt och djupa kunskapar inom ölets värld, och allt som ryms däromkring En lärdom är att ”de bästa ölen smakar öl och inget annat”. Det betyder att när du gått varvet runt och provat de allra mest märkliga öl så landar du tryggt och mjukt i att uppskatta ett relativt enkelt öl. Men som är nog så svårt att få till!

Om du ska ta en öl nånstans i våra trakter, söder om söder men norr om Norrköping: vad dricker du och var?

Eftersom jag är bördig från Nyköping måste jag nog säga att Nyköping Brewing Company är ett härligt nytillskott i den sörmländska krogvärlden. Deras maestro tillika bryggmästare Patrick Holmqvist vet vad han håller på med, helt enkelt. Sedan är jag grymt sugen på att besöka Två små svin som nyligen öppnat i Trosa. Deras koncept med tjeckisk öl, snaps och smörrebröd blir något att njuta av i sommar, hoppas jag!

Kan vi få ett insidertips, ett okänt och oväntat ”kööööp” i Systembolagets sortiment?

Varför inte Janko Unchained (34450) som inte bara har ett fräsigt namn, utan är ett gott öl också. Annars kommer här en lista med öl som Janko tycker att man kan inhandla med gott samvete: 3 Fonteinen Oude Geuze (1622), Yeti Imperial Stout (1667), Svensk Starköl (1699), Bocq Saison (1586), Westmalle Dubbel (1239), Ballast Point Sculpin IPA (89928), Sierra Nevada Pale Ale (1525) och Jever Pilsener (15969.)

Jankopodden hittar ni precis överallt där poddar finns, som här.

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.