//

Nu möter Ziolas inre landskap publiken

26-åriga Ziola Musayeva har rötterna i Uzbekistan. Hon bor idag på ett LSS-boende i Strängnäs, där hon tecknar och målar dagligen. Konsten har varit en del av hennes liv sedan barndomen. Ziola jobbar främst med vaxpennor och papper men ibland även i andra material.

Nu ställer Ziola för första gången ut sina verk – som kan betecknas som en form av outsider art (se rutan nedan) – genom ett spännande samarbete mellan Konstfabriken, Strängnäs Kommuns LSS-boende (socialkontoret) samt Kulturkontoret.

Ziola i arbete. Foto: privat

Ziolas verk kommer till spontant och intuitivt. Hon har ett stort intresse för mode vilket man kan ana i hennes känslighet med färgsättningen. Bilderna är oftast kraftfullt färgrika och man kan ofta tyda kroppar och naturperspektiv i dem, gestaltningar av ett inre landskap som hon nu vill ska komma nå en större publik.

Ziolas långvariga arbete är en stark påminnelse om alla människors behov av att ett skapa ett sammanhang, menar Jesper Nilsson Vartiainen, Ziolas stödpedagog på boendet:

– När man ser henne teckna och måla så ser man att det är en stark intensitet och glädje i hennes skapande. Inget verkar ske på måfå.

Natur. Verk av Ziola Musayeva.

Var när hur?

Vernissage Lördag den 26e november kl.11-15 med öppna ateljéer i Konstfabriken. Öppet även 27 november kl.11-16, samt 3-4:e dec kl.11-16

Konstfabrikens galleri, Sundbyvägen 18, Strängnäs

Fakta: Outsider Art

Begreppet “Outsider art” “utanförkonst”) användes första gången 1972 en brittisk konsthistoriker, Roger Cardinal. Med utgångspunkt i Art Brut utmanade han gränserna för vad vi kallar konst och vem som är konstnär.

Idag används Outsider Art som samlingsnamn för konst skapad utanför den etablerade konstvärlden. Inom begreppet ryms konstnärer från alla samhällsskikt, kulturer och åldersgrupper och inte minst från ateljéer med särskilt stöd. Begreppet är flytande och är ingen given beteckning. Ett – två

“TILL SIST FINNS EGENTLIGEN INGET SOM KAN KALLAS OUTSIDER ART, LIKA LITE SOM DET FINNS ‘VANLIGA MÄNNISKOR’.”

– ROGER CARDINAL

Schweizaren Adolf Wölflis konst lyfts ofta fram som exempel på tidig outsider-konst. Men med dessa begrepp låser man samtidigt lätt in sig i förenklingar.

Konstnären Jean Dubuffet intresserade sig för outsider-konst. Han startade rörelsen “Art brut” (“rå konst”).

Källa: Inuti.se (2022-10-31)

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.