//

”Monica Magnus 1966” av Ulrika Ewerman. Förlag: Bookmark.

Ulrika Ewerman är från Uppsala och nu boendes i Stockholm. Med en Konstfacksutbildning i bagaget jobbar hon med tjänsteutveckling på Volvo. Med ”Monica Magnus 1966” debuterar hon med en verklighetsbaserad roman om systern hon aldrig träffat men levt i skuggan av. En syster som aldrig blev vuxen och som hon aldrig träffat. Efter ett omfattande researcharbete har författaren försökt förstå vad som hände den där sommaren 1966. Endast fjorton år gammal träffar Monica den åtta år äldre Magnus på en fest. De dras mot varandra som magneter. Trots att han redan är vuxen, bor i egen lägenhet och kör taxi och hon fortfarande går i skolan, blir de ett par. Monica är brådmogen och vacker. Magnus kör motorcykel och har pengar. Han kan också fixa sprit. Nästan med en gång tillbringar de all ledig tid tillsammans och Monica bor hos honom under helgerna.

Mamma Ann Britt anar tidigt oråd och ser en destruktiv sida hos pojkvännen. Men kärleken och bindningen mellan det älskande paret rår hon inte på. Med en stark berättarröst sugs läsaren in i historien och trots avgrunden anas är det svårt att släppa boken. Den sårigt infekterade relationen mellan mor och dotter skildras med exakt träffsäkerhet. Många mödrar känner kanske igen sig. Hur kan man göra på rätt sätt när allt blir fel ju mer man försöker?

Dialoger, miljöbeskrivning och gestaltning fungerar perfekt i beskrivningen av en tragisk familjekatastrof. En stark debut.

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!