Trakten har skrivit mycket om Nyköpings konstscen den senaste tiden. Inte konstigt, det händer ju så mycket. Här är ett reportage från Christopher Paulstams besök på konstkollot.
Jag kommer till Bryggeriet i Nyköping en solig julidag, den här gången inte för att tala med de verksamma konstnärerna utan med nästa generation konstutverkare, i åldern 9-12 år.
– Det är lätt att tro att de bara springer omkring och leker. Men det här är på riktigt, säger filmaren och fotografen Bobo Lindblad.
Ilse och Beppe är 12 år och två deltagare som träffades och blev bästa vänner på konstkollot ifjol. När jag kommer in i Marja Fianders ateljé står Ilse och Beppe vid kortsidan om ett bord och målar trefotade pallar. De förklarar för mig att de målar knasiga karaktärer, bara för att det är roligt.
Vill ni bli konstnärer när ni blir stora?
– Jag målar och ritar mycket på fritiden, men jag vet faktiskt inte än, svarar Ilse.
Beppe berättar att han programmerar och designar konststycken på internet på fritiden. Men han har börjat rita mer.
De båda kom som nyinflyttade till Nyköping, lärde känna varandra och blev bästa vänner.
– De är nästan oskiljaktiga, förklarar Marja Fiander.
Utanför entrén till Galleri Fiskhuset sitter de lika oskiljaktiga Amanda och Viola, båda 11 år. När vi har pratat färdigt ska de till Bobo Lindblad för att lära sig porträttfotografi. De har sina mobiltelefoner redo.
– Vi har lärt oss jättemycket om att ta bilder, hur viktigt ljuset är och hur man kan använda bilderna på roliga sätt, berättar de.
Vill ni bli konstnärer när ni blir stora?
Viola rynkar på näsan.
– Jag kommer ta väldigt många bilder i alla fall, säger hon.
Det verkar inte finnas storslagna planer om ett liv som konstnärer hos barnen. Men kreativitet och skapandelusta finns det gott om.
– Det här är jätteroligt, säger Amanda.
Allting började med att Nyköpings kommun lämnade in ett önskemål om aktiviteter för barn till kulturföreningen Bryggeriet för fjorton år sedan. Marja Fiander och några kollegor startade konstkollot med 8 barn under en vecka.
Den fjortonde upplagan av konstkollot hade 20 deltagare per vecka i två veckor, 40 totalt.
– Vi har sett konceptet dyka upp på flera orter, bland annat i Eskilstuna och i Katrineholm, säger Marja Fiander.
Kan man kalla er pionjärer?
– Det kan man absolut göra.
Båda veckorna slutade med ett Vernissage på NK-villan i Nyköping, något som föräldrar och besökare uppskattade.
– Föräldrarna blev överraskade över att det var så bra, säger Bobo Lindblad.
Bobo Lindblads filmade Vernissage går att ses på följande länkar: Vecka 26. Vecka 27. Stort tack till Bobo, Amanda och Viola för bilderna i reportaget.