/

Halländskt inflytande över sörmländska konsthallar

Två inflytelserika konsthallschefer ger sommartips: först ut Gustav Person.

En konstnär från Halmstadstrakten, Åled närmare bestämt, som redan satt tunga avtryck på den sörmländska konstkartan är Gustav Person. En möbelsnickare extraordinaire med gesällbrev från Carl Malmsten Furniture Studies och masterexamen från Konstfack, som är representerad bland Katrineholms 50 offentliga konstverk med två litterära bänkar – gjutna i betong. År 2019 formgav Person, som konstnärlig gestaltning, Hallands konstmuseums bibliotek. Numera är han konstintendent på Katrineholms konsthall där han presenterat flera publikdragande och diskuterade utställningar och en simultan sådan, i tre nordiska länder, som använde 3D-tekniker.

Vad definierar Sörmlands konstliv?

– Den del av Sörmland  jag befinner mig i tycker jag känns som en spännande plats att vara på. Det sker mycket i och kring Katrineholm ur ett konstperspektiv.

Både konstnärer, konstintresserade och kommunen är flitiga, ser möjligheter i mycket och vågar prova nya idéer samtidigt som inarbetade koncept vårdas.

Gustav Person.

Både konstnärer, konstintresserade och kommunen är flitiga, ser möjligheter i mycket och vågar prova nya idéer samtidigt som inarbetade koncept vårdas. Trots att Katrineholm inte är en av de största kommunerna i Sörmland så finns det mycket för den konstintresserade. Kanske att den västra delen av Sörmland  där Katrineholm är befinner sig är på ett hälsosamt avstånd till Stockholm och ett eventuellt konkurrerade utbud därifrån. Det finns samarbetsytor mellan de olika konsthallarna och konstmuseerna i Sörmland och där jag upplever och välkomnar att vi försöker upprätthålla och föra en dialog kring olika saker. På senare år har det gjorts flera fina nya initiativ som har varit konstnärsdrivna och friare i sina former. Detta välkomnar jag och ser gärna fler sådana initiativ. Jag tycker detta berikar och gör våra orter till bättre platser att bo och leva i.

Sommaren i Sörmland – tips och favoriter?

– Utöver att jag vill tipsa om Katrineholms Konstsommar med många utställningar och nya offentliga konstverk, så är ju Sörmland knökfullt med god mat och lokalproducerade produkter som bidrar till fina dagsutflykter tillsammans med några konststopp i Sörmland..

Utställningar eller evenemang man inte får missa?

– Jag vill både tipsa om konsthallens sommarutställning Over the Top av konstnären Johan Paalzow och sen har vi i år låtit ljudkonstnären Jesper Norda skapa ett verk i Ivar Tengboms gamla vattentorn. En fin möjlighet att både få se denna byggnad inifrån och omslutas av en väldigt fysiskt och musikaliskt upplevelse.

Johan Paalzow och Gustav Person. Foto: Felicia Sjöblom

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.