/

Stadens vardag som skulptur

Katrineholm Handels sista slantar i kassan ville de skulle stanna i Katrineholm. Det räckte till ett konstverk av Sirous Namazi. ”Krets” symboliserar människor fångade i sina vardagliga sysslor. Det visar även företeelser och platser som gör Katrineholm unik som stad.

Den iranskfödde konstnären från Kerman ger ofta en antropologisk och intim bild av vardagen. ”Krets” är inget undantag då det fångar rörelsemönster. De olika färgerna på linjerna skulle kunna vara en grafisk redovisning av positionsdata. En tredimensionell tunnelbanekarta, där det är personer istället för tåg som ligger till grund för rutterna. Verket är placerat på Stortorget-sidan vid gångtunneln.

– Det här verket går i linje med de offentliga verk vi har i staden, säger Cecilia Björk, kulturnämndens ordförande i Katrineholm.

Sirous Namazi berättar om hur platsen påverkat idén bakom verket:

– Jag tänkte att jag skulle plantera ett träd till här när jag såg platsen, säger Sirous Namazi.

Visst finns det likhet med ett träds uppbyggnad, men om hur verket gjordes berättar konstnären:

– Jag skissade silhuetter och omvandlade de sedan med hjälp av 3D-program så man kunde skära ut dem.

– Verket är väldigt olika beroende på från vilket håll man ser det, säger Cecilia Björk, kulturnämndens ordförande i Katrineholm.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.