/

Ljudlös kör av ljus

Anna Berglinds installation Ljusets resonans i Floda är en del av Sörmlands museums sommarsatsning ”Pax – samtidskonst för fred” i samarbete med Svenska kyrkan.

Svartoxiderat järn, folierat glas och ljus – det är beståndsdelarna i ett verk som relaterar till fred. Anna Berglinds konstnärskap rör sig i spänningsfältet mellan ljus och mörker, minne och glömska. Att en kyrka blir spelplats och ”resonansbotten” för detta ljusspel känns därför som en bra tanke. Floda kyrka med sin märkliga historia och minst sagt kraftfulla framtoning, som en gotisk katedral, men med anor från 1100-talet med ett medeltida skepp och med målningar av Albertus Pictor från sent 1400-tal och med det Kaggerska gravkoret från sent 1600-tal är en plats där minnen bevarats men tider och stilar står sida vid sida och samtidigt samverkar till något sällsynt.

Ljus och mörker i installationen Ljusets resonans.

I Ljusets resonans ser vi reflektioner av ljus, fångade för eftervärlden i form av fotografi (och det ordet har lämpligt nog sitt ursprung i ”måla med ljus”) bilda partitur för en kör, där det ljusa framhävs i kontrasten mot en helt svart fond. Vi kan vara med och sjunga ljusets lov, eller i alla fall ”spegla” oss i olika reflektioner av det. Det står tolv notställ längst ned i vänster sidoskepp – i interaktionen kan vi bli lärljungar till ljuset eller mörkret. 

Deltagande konstnärer och församlingar i Sörmlands museums sommarsatsning:

Mourad Kouri, S:t Botvids kyrka i Oxelösunds församling.
Jan Lambert Kruse, Mariefreds kyrka i Mariefreds församling.
Sara Ekholm Eriksson, Torshälla kyrka i Torshälla församling.
Tobias Sjöberg, Frustuna kyrka i Frustuna församling.
Maria Ängquist-Klyvare, Hyltinge kyrka i Flen-, Helgesta-Hyltinge församling.
Lior Nønne Malue Hansen, Fogdö kyrka i Vårfruberga-Härads församling.
Johan Thurfjell, S:ta Annas kapell, Trosa landskyrka i Trosa församling.
Anna Berglind, Floda kyrka i Katrineholmsbygdens församling.

Mer om Sörmlands kyrkor hittar du i Oksana Verkholas fotoreportage.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.