/

Konsthallen blir biograf

Start

Med start den 26 augusti förvandlas Katrineholms konsthall till biograf för konstfilm. Filmerna kommer ligga i en lång loop fram till 2 september och medverkande konstnärer är Cecilia Björk, Calle Holck, Cecilia Lundqvist, Kateryna Seheda & Theresa Lekberg, Nina Kov, Pelle Wichmann.

Filmerna som visas anknyter till Sörmland i någon mån. Konstbiografen arrangeras med stöd av Film i Sörmland, Scenkonst Sörmland och Sörmlands museum.

Calle Holck, Pelle Wichmann och Gustav Person vid invigningen.

Gustav Person, intendent, ville skapa en form av konstfestival och hade funderat kring konstfilm: vad som definierar den och hur olika delar av filmbranschen ser på begreppet. Och ville ge den utrymme. Det blev till ett sörmländsk samarbete som kanske kan få en fortsättning.

Svarta draperier, svarta stolar på gradäng i den vita boxen.

Att nyttja den vita boxen och låta den bli ett svart rum är inte första gången, vi har sett konsthallen målas om och få olika ljussättning många gånger under åren, men för detta projektet räckte det att sätta upp draperier och bygga en gradäng och på den ställa stolar, placera en ljusstark projektor tillsammans med ljudanläggning på lämpliga platser, så fanns det plötsligt en biograf i rummet. Festivalkänslan förstärks av att man bara har en vecka på sig och att det är sju konstnärer och totalt 45 minuter film i loop som man kan börja titta på efter tycke och smak och kanske lämna med en känsla man vill ha kvar. Man har ju också möjlighet att sträck-titta på alla filmerna i loopen: Binge-watcha kvalitetskonstfilm med mer eller mindre tydliga kopplingar till landskapet.

Pelle Wichmanns film går även att se på SVTplay där den har 1,8 miljoner visningar hittills.

Blandningen med de sju konstnärerna som jobbar utifrån olika infallsvinklar visar bredd i sätt att förhålla sig till film: det bjuds bland annat på filmad performance, poetisk filmad dokumentär, dansfilm, klassisk film som ändå tänjer på gränserna för vad klassisk film är.

Kopplingarna till Sörmland då? Nina Kov har varit på residence här, Calle Holck bor här, Theresa Lekberg och Kateryna Seheda möttes genom ett projekt för konstnärer på flykt och har fortsatt jobba tillsammans (Lekberg håller till i Nyköping och driver Art See Ocean Gallery), Cecilia Lundkvist är född i Eskilstuna, Cecilia Björk kommer från Nyköping och fick 2021 Region Sörmlands kulturstipendium, Pelle Wichmann är numera bosatt i Nyköping.

Mer information finns i facebookevent och i Katrineholms kommuns kalender.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.