Bland rymdresenärer och mejerielever

Titta framåt och skåda bakåt, Maria Josefsson har inspirerats av en bild från Åsa folkhögskolas arkiv och skrivit denna novell.

”Och här till höger ser ni … ett svart hål.”

   Turistguide för rymdresor eller varför inte jobba som barnaktitekt och designa föräldrars perfekta barn? Jag märker att listan på framtida potentiella yrken skrämmer mig. Jag undrar om Roland Bergström hade känt samma sak om jag mött honom i korridorerna på Åsa Folkhögskola 1959 och presenterat mig som personalvetare. Roland är då en 22-årig mejerielev. Nästan sextiofem år senare sitter jag här och samlar ledtrådar om honom från skolans arkiv inför Åsas 150-årsfirande. Jag läser kursen Skriva bok – från ax till limpa och har till uppgift att skriva en text utifrån något av arkivfynden. 

   Av bilderna vi får välja på fastnar jag för Roland med det bakåtkammade håret och det sneda leendet, klädd i vit skjorta, slips och kavaj. Vad jag fastnar för? Beskrivningarna om honom. På hemreselistan varje lördag, rejäl. I svenska och litteratur, medelbegåvad. Mycket intresserad och ambitiös. Mycket bra kontakt i gruppen. Pålitlig, tar initiativ. Lite bitter ibland (svårigheter) intresserad av litteratur. Faderns yrke: banarbetare.

   Roland själv måste byta yrke på grund av sin astma och söker olika yrkesmöjligheter, bland annat sundhetsinspektör. En stadstjänsteman med uppgift att förebygga farsoter, berättar Google.

   Vi har en del gemensamt Roland och jag, som till exempel intresset för litteratur. Jag började också studera när jag var 22 år. Det var då jag läste till personalvetare. Sen trodde jag mig vara klar med studier. Men det var jag inte. Tio år senare skulle ett mejl landa i min inkorg och få mig på andra tankar.

   ”Lite oombedd reklam slänger jag in”, stod det i mejlet och så var där en länk till kursen här på Åsa. Avsändaren visste att jag skriver en bok. Undrar hur det gick till för Roland? Kanske kom det en dag lite oombedd reklam i hans brevinkast i Nyköping. Kanske avsändaren visste att han har astma.

   Vad kommer framtidens studenter på Åsa hitta om mig och mina kursare i arkivet, säg inför 200-årsfirandet? Maria: mycket intresserad och ambitiös. Mycket bra kontakt i gruppen. Pålitlig, tar initiativ. Tror på sin bokidé och försöker vara positiv, men tvivlar ibland (svårigheter) intresserad av litteratur. Faderns yrke: polis. 

   Förmodligen skulle studenterna inte hitta någonting alls. GDPR har suddat bort alla spår. Kvar finns bara … ja, vadå? Våra böcker.


Detta verk är en del av en hyllning till Åsa folkhögskolas 150-årsjubileum, skapat av deltagare på kursen Skriva bok – från ax till limpa. Är du intresserad av skrivarkursen så startar nästa läsår i januari. Sök kursen här.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.