Efter ett långt år av arbete är sommaren en tid för återhämtning. Men det kan betyda olika saker. Där vissa vill sitta på stranden med en glass och en deckare hela juli längtar andra efter att återvända till en klassrumsmiljö för att utmana hjärta och hjärna. Följ med Anna Höök tillbaka till skolbänken.
Jag traskade in på folkhögskolan full av förväntan. En sommarkurs på en vecka i vackra Eskilstuna. Jag skulle få lära mig att skapa en podd.
Det tekniska, hur man får ljudet att hamna där ljudet ska hamna, klippningen… Ja, det hade jag förväntat mig att jag skulle få lära mig. Kerstin Önnebo som driver Skrivarpodden var kursledare. Jag som lyssnar på den och ser Kerstin som en förebild, satte mig helt starstruck ner i klassrummet. Första dagen pratade vi mycket om själva innehållet. Men det hade ju jag redan klart. Trodde jag.
Det händer någonting när man är i ett rum fullt av kreativa människor. Där i mötet, i samtalet. När man lyssnar på de andra och vad de vill göra. När man börjar berätta för andra om sin egen idé. Jag insåg två saker. Min idé var inte klar, och jag måste hitta ett sätt att kommunicera mitt innehåll på ett mer säkert sätt.
“Ladda batterierna med kreativitet, är det bästa jag vet.”
Där är styrkan med folkhögskola tänker jag. Där i samtalet och mötet. En veckas sommarkurs, en vecka i en härlig kreativ och kärleksfull bubbla. En trygg plats att vara sig själv. Jag sa lite på skoj att jag fick komma ur garderoben den här veckan. För det kändes så. Jag skapar en meditationspodd, och att meditera har alltid varit som en privat sak för mig, som jag inte är van att prata om med alla. Jag visste inte att det fanns ett motstånd inför det förrän jag faktiskt pratade om det i gruppen. Se där, en sommarkurs och jag lär mig något nytt om mig själv. Utvecklas.
Sen lärde vi oss att spela in, klippa och allt det där andra som man måste kunna också. Dagarna var intensiva, trots alla obligatoriska folkhögskolefikor. I skrivande stund ligger några poddar redan ute för er alla att finna i den väldiga poddvärlden. Lyssna t.ex. på Ulf Renholms I huvudet på en konstnär, Anna Fäldts Häxans labyrint eller Ulla Solsmos Livet och läsningen.
Vilket gäng vi är! Vilka härliga människor! Vilka bra poddar det kommer att bli!
Sörmlands utbud av folkhögskolor är rikt – såklart, hela landet är fullt av dessa folkbildningens flaggskepp! Äldst är Åsa, i Sköldinge. Vackrast ligger Stensund, ute vid kusten i Trosa. För den som vill läsa i stadsmiljö finns Eskilstuna och Nyköping och sen har vi också Vårdinge by, lantligt beläget strax söder om Gnesta.
En viktig del av skolornas verksamhet är sommarkurserna. Även i år är verksamheten inställd på några skolor, medan andra kunnat öppna upp igen. På sommarkurserna kan du ägna en vecka åt att bada i kreativ samvaro, spela jazz, binda blomsterkransar, meditera, dreja, snickra, podda, skriva, fota och mycket annat. Årets kurser är ganska fullbokade men information hittar du t.ex. här. Bästa tipset är förstås att vara ute i god tid. Eskilstuna, som i år har haft kurser i bl.a. skrivande, poddande och måleri, har öppet för ansökningar från slutet av november till slutet av april.