//

Kärlek och getingboxning

Trakten läser
Utifrån inget ljus till hjälp, roman av Tobias Skog Tietz, Ekström & Garay, 2021.

Jag ogillar att sätta betyg, men någon enstaka gång känns det spontant som jag vill smälla till med en femma. Just detta händer faktiskt vid två tillfällen när jag lyssnar på Utifrån inget ljus till hjälp.

Dels under ett långt parti tidigt i boken (från att jag vant mig den konsekvent använda omvända kronologin) till kanske halva eller två tredjedelar av boken. Rösten är udda, det där med kronologin är fräscht, greppet om ämnet nytt, uppläsaren ger ytterligare gestaltning av texten. När språket dessutom är övervägande balanserat känns det riktigt bra. Det är förtjusande och jag vill ösa betygsfemmor på författaren.

Sedan kommer det i mitt tycke av sig. Det är fortfarande bra, men de nya greppen räcker inte för att hålla mitt intresse riktigt vid liv. Snarare upplever jag att det blir transportsträcka under sista delen av boken. Det är hjärtknipande, men i min smak lever inte slutet av boken (alltså början av historien – omvänd kronologi) upp till de inledande delarnas löften (alltså senare del av historien). När det kommer av sig blir jag även mer medveten om att texten borde kunnat trimmats under redaktörsfasen.

Andra gången jag vill utdela femmor är bokens två sista meningar. Så himla kul. Måste ha gjorts förr, men kan inte påminna mig det. Det enda jag associerar till är slutet på The Life of Pi, men där är det en annan sorts vändning. Det blev en helt spontan femma på Nextory för den avslutningen.
Och fuska nu inte och kolla sista meningen.

Några citat som fastnar:
”Inser att det inte var mörkret som kom. Det var ljuset som försvann.”
”Nyfikenhet göms lätt i omtankar.”
”Som att boxas med getingar”
”Vilken värld det skulle vara. Där man döljer sin läsning och visar sitt drickande”

Vad boken handlar om? Det kan ju en recension tänkas bjussa på och vi tar det med bakvänd kronologi såhär i slutet:
Ett missbruk, en människa, att försöka, att försöka men att misslyckas, vardagstragedi. Och kärlek; kärlek till livet, till varandra och till sig själv. Allt berättat med en ny röst.

Jo, uppläsningen av Ann Petrén är briljant!


Tobias Skog Tietz, född 1971, bor i Stockholm och är legitimerad psykolog. Utifrån inget ljus till hjälp är hans debutroman.

David Armini

Född 1973 i Göteborg, och uppvuxen i Tanzania och på Gotland. Yrkeslivet har varit som entreprenör och matematiker – åter i Göteborg – men också i Norge och Indien.