/

Uppväxt i Hollywood

Vi börjar med lite addition: Pastellfärger + begravningsurna med konfetti + titeln = Höga förväntningar. Förväntningarna infrias och överträffas, visar det sig.

Författaren är en av dessa hårt drillade amerikanska barnskådespelare som verkar så naturligt talangfulla, men man blir illamående när man tänker på (potentiellt) övergreppande filmarbetare och projicerande föräldrar. Här berättar hon om sitt liv.

Trakten läser
I’m Glad My Mom Died, sjävbiografi av Jennette McCurdy, Simon & Schuster, 2022.

Från tidig ålder drillas Jennette av sin mamma vars egna föräldrar inte uppmuntrade skådisdrömmarna. Det blir därför skådespelarklasser, danslektioner, replikdrillande och massor, massor med auditioner.

Och mamma stannar inte vid det. Hon introducerar elvaåringen till kalorirestriktioner och fostrar sin dotter in i anorexi. Samt duschar henne upp i sena tonåren och utför inspektioner av bröst och ”front butt” (ett namn på det kvinnliga könsorganet som är ett övergrepp i sig imo).
Breaket kommer med den för mig okända Nickelodeonserien iCarly där McCurdy får en av huvudrollerna. Parallellt leder anorexin vidare till bulemi som leder vidare till alkoholmissbruk.

Skildringen är vid obrutet gott mod trots ämnet. McCurdy hatar – med fog – sin mamma, men älskar henne också och gör allt för henne, och hon lyckas fånga detta på ett remarkabelt vis. Förståelsen finns där, inte förlåtelsen. Sammanhanget redovisas, men inget kan ursäktas. Det finns inte ett stråk av bitterhet, bara en brutal ärlighet om en vidrigt kass bransch och vidrigt egoistiska vuxna som utnyttjar barn som slavar, handelsvaror, sexuella objekt och måltavlor för sina egna drömmar.

För ljudboksläsaren: McCurdy läser själv in boken och trots att hon är skådespelare är det inte en alldeles behaglig inspelning då den känns något stressad. Samtidigt ökar det närheten, särskilt som jag halvvägs genom boken börjar titta på klipp från iCarly och till min fasa förtjusas av den kavata pojkflickan. Jag ÄCKLAS av hur jag charmas av produktionen och samtidigt läser om det helvete den unga skådespelaren gick igenom.
Och jag och McCurdy gråter tillsammans mot slutet.

Detta är en underhållande och stark bok.
Läs den, men var beredd på att du sedan får svårt att se barnskådespelare.


David Armini medverkar i antologin Vilse som finns att köpa via Pränts hemsida.

David Armini

Född 1973 i Göteborg, och uppvuxen i Tanzania och på Gotland. Yrkeslivet har varit som entreprenör och matematiker – åter i Göteborg – men också i Norge och Indien.