/

Prärievargfrågan

Trakten läser
Coyote, roman av Gabrielle Filteau-Chiba, översättning Ulla Linton. Éditions J förlag, 2022.

Romanen Coyote, eller Sauvagines i original, handlar om en fransktalande aktivist i Québec, Kanada. Skildringen av hur det är att bo mitt i vildmarken utan rinnande vatten och el, ensam och utsatt är fängslande. Sauvagine är ett samlingsbegrepp för alla djur som bara jagas för sina pälsars skull (men det betyder också sjöfågel).

Viltvårdaren Raphaëlle införskaffar en valp på en kennel med hundratals blåögda huskys. Utan att morra släpper den svekfulla mamman ifrån sig den utvalda valpen som är alltför klen för att kunna släpa runt en släde. Denna tikvalp, en skogskorsning, med bruna ögon får namnet Coyote. Matten Raphaëlle är inte längre ensam utan lever med sin valp och arbetar från en bedagad husvagn. Paret bor djupt inne i Kamouraskas vildmark. De närmaste grannarna är björnar, lodjur och prärievargar.

Naturälskande Raphaëlle saknar förmågan att skydda de utrotningshotade vilda djuren mot grymma tjuvjägare. När de viltvårdande myndigheterna, hennes arbetsgivare, allt mindre försvårar illegal jakt kompliceras hennes uppdrag ytterligare. Måttet rågas när Coyote försvunnit en morgon och hon lyckas hitta och rädda sin svårt skadade valp ur en olaglig fälla. Orädd utmanar hon traktens tjuvjägare, men blir då själv spårad, jagad och hotad till livet, som ett byte. Med hjälp av vännerna Lionel och Anouk planerar hon en gruvlig hämnd utanför lagens råmärken.

I romanen finns en karta över Kanada och en förstoring över närområdet, vilket behagligt understryker var händelserna äger rum och underlättar för läsaren att orientera sig.

Patriarkatets försvar av illegal jakt sammanfattas på sidan 155:

”- Våra söner jagar Coyote med fällor, förklarar han med en äcklad grimas. De är ett otyg. Vi måste skydda vår boskap. Om jag fick bestämma skulle vi hugga ned hela den här skogen så man äntligen kunde få lite lugn och ro.”

Berättelsen blir otäck, viltvårdaren tvingas lämna sitt hem på hjul, fristaden, när hon blir tjuvjägarens byte. Denne djurplågare, som är väl känd på bygden skyddas av en tystnadskultur som bärs av rädsla hos grannar och medborgare. Den jagade, brottsoffret Raphaëlle vägrar att acceptera respektlösheten. Coyote är den spännande berättelsen om att med stor integritet värna sin övertygelse när myndigheter och rädda människor sviker.


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.