/

Om uträkning av omfång

Trakten läser 
Om uträkning av omfång del I, av Solvej Balle, Wahlström och Widstrand 2023, översatt av Ninni Holmqvist.

Om uträkning av omfång är den första i en planerad romanserie på sju delar om medelålders Tara Selter som om och om igen vaknar upp till samma dag. I denna första del upprepas den artonde november 366 gånger. Konceptet påminner därmed om komedin Groundhog Day från 1993 med Bill Murray och Andie MacDowell. Men där upphör likheterna om en tillvaro utanför tiden eftersom Murrays tv-stjärna i Måndag hela veckan är en extrovert, supande cyniker som förför kvinnor och rånar en värdetransport. Bokhandlaren Taras upprepningsdag däremot är introvert. Hon vänder sig inåt mot en skuggtillvaro vid sidan av maken Thomas Selter. Ur skuggan upprepar Balle tillvarons alla detaljer. Makens (efter ett tag kallas han spöket) toalettbesök en trappa upp är ej undantagna.

I Taras anteckningar från artonde november #229 står det på sidan130:

Men jag kan inte odla jorden. Jag har en enda dag med regn. Jag skördar ingenting som spirar eller växer. Mina årstider är borta. Dagarna leder ingenvart. De bara går och jag går med och äter min värld och lyssnar på spöket i huset.

Taras detaljerade anteckningar om vad som händer är boken. Hennes ensamma tillvaro visar att vi människor blir personer först när vi lyckas etablera relationer till någon medmänniska.

Och så där pågår det, men i fru Selters värld förändras detaljer. Livsmedel hon provianterat finns kvar nästkommande artonde november, men ibland försvinner de. Om maken drar upp en purjo ur landet är den där nästa morgon; om Tara drar upp en purjo är den borta för alltid. Och hon lyckas vakna på nya platser även om det fortfarande är samma artonde november. Denna händelseutveckling öppnar definitivt upp för frågan om det verkligen är den artonde november i Taras tillvaro utanför tiden som upprepas?

Del två av Om uträkning av omfång har gått i tryck och finns i handeln artonde november denna höst.

Solvej Balle är född 1962. Nordiska ministerrådets litteraturpris 2022 tilldelades de tre första i Balles planerade septologi om Tara Selters vistelse utanför tiden med motiveringen:

De utgör redan en sammanhängande helhet, som med varje band utvidgas på nya och oförutsägbara sätt. Solvej Balle levererar med ”Om udregning av rumfang” ett mästerverk i tiden. Verket är Solvej Balles stora comeback, inte bara till dansk och nordisk skönlitteratur, utan till europeisk skönlitteratur.


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.