/

Livet i Möllevången

Trakten läser
Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba, Natur och Kultur, 2022.

Författaren Nicolas Lunabba arbetar med utsatta barn i Malmö. Blir du ledsen om jag dör är berättelsen om vad som händer när han låter ett av dem flytta hem till sig. Lunabba lämnar sin egen bekvämlighetszon när han vågar släppa sårbara fjortonåriga Elijah nära. Läsaren möter social utsatthet, utanförskap och livet i Möllevången där barn mördar och mördas.

Nicolas Lunabba

Författarens förmåga att beskriva hur relationen med Elijah fördjupas inger aktning. Han drar sig inte för att närgånget utveckla de mest nedriga känslorna. Lunabba skjuter rakt in i hjärtat med en berättarteknik som berör.

Jag är kritisk till upprinnelsen av en svensk kulturkanon, men om det nu blir en sådan är Lunabbas berättelse Blir du ledsen om jag dör från 2010-talets Sverige självskriven. Motiveringen kan du läsa på sidan 180:

Men tänk själv: vilken människa är mer lik Nils Holgersson än du? Ni är skånska pojkar båda två. Ni växer upp under svåra förhållanden. Ni är fjorton år gamla. Ni är ensamma. Ni har få vänner. Ni hittar ofta på skit och kan bete er för jävligt. Ni är båda oroliga och utåtagerande. Produkter av er miljö.

…och på sidan 173:

Det var klassikerna som tillgängliggjorde Sverige för mig, som berättade om ett kallt och kargt och ruralt och på alla sätt dystert och grått och så in i helvete tilltalande svunnet Sverige – det land som alltjämt fanns kvar. Det var historia och upptäcktsresa på samma gång, som om sagorna från min tidiga barndom faktiskt stämde. Fan vad jag hade behövt detta under tonåren, tänkte jag ofta. Det hade fått mig att inse att landet bortom hyreslängorna på alla sätt också var mitt.”

Blir du ledsen om jag dör? berör och gör ont, men är framförallt läsglädje!

Nicolas Lunabba född 1981 bokdebuterar med Blir du ledsen om jag dör? Han har mångårig erfarenhet av arbete med barn och unga i socialt utsatta områden och är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö. 2022 utnämndes han till hedersdoktor i socialt arbete vid Malmö universitet.


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.