/

Juldeckare med snökaos och nikotin

Den tredje pusseldeckaren Inferno i snö i Bengts serie om klädskaparen Hannah Lönn utspelar sig i juletid 1957 på norra Öland i närheten av Karums alvar.

Nikotinabstinensen och alkoholbruket i deckaren är övertygande liksom hur det är att vara inblåst under julhelgen när (snö)fåken på Öland härjar som värst. Det finns en berättare men författaren driver också handlingen framåt med hjälp av en glasklar dialog som ger läsaren allsidig information om de insnöades drivkrafter. Det detaljerat tecknade persongalleriet gör också 1950-talsmiljön påtaglig. Bengts unika 1957 placerar läsaren obönhörligt på denna gudsförgätna plats, med utedass som enda bekvämlighet när strömmen går i snökaoset och ordval som ”snapsa” istället för ”att dricka snaps”.

Det är svårt att charmas av några andra insnöade än de två objudna gästerna från fastlandet, Hannah och faster Lilly. Återigen struntar denna duo i övrigas härskartekniker och lägger pusslet med hjälp av sunt förnuft och förmåga att vinna människors förtroende. Författaren tecknar rädda  och självupptagna individer. Det är god underhållning att få ta del av de inblåstas härskartekniker. Miljöer, karaktärer och pussel är invändningsfria. Det är positivt att berättelsen omfattar 519 sidor. Jag, den fängslade läsaren, född i Mörbylånga år 1957 valde mer än gärna att vara prisgiven åt fåken i Hannah Lönns värld.

Inferno i snö förflyttar läsaren till ett 1950-talet, som inte påminner mig om någon annan romanserie i genren. Författaren låter läsaren ta del av Hannah Lönns unika 1950-talsmiljö med de skarpaste glasögon som 2010- 2020-talet kan erbjuda.

Inferno i snö utgiven första gången 2021 på Albert Bonniers förlag, finns nu i pocket tillsammans med En sax i hjärtat och Döden klär i domino. Återkommande element i romanserien om klädskaparen Hannah Lönn är faster Lilly Gustavssons känsla för hur man samtalar med levande själar utanför Stockholmsregionen, Lönn själv dras med det kroniska handikappet att hon är stockholmare. Före detta nikotinmissbrukare kan plågas av abstinens tillsammans med klädskaparen och övriga inblåsta nikotinister.


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.