Trakten läser
IB – som i Inhämtning Birger, Lena Ebervall och Per E. Samuelson, Piratförlaget, 2022.
När logiken brister och det blir obegripligt handlar det om makt. Författarduons, Lena Ebervall och Per E Samuelson, roman IB – som i inhämtning Birger handlar om makt. Det blev en IB-affär eftersom beslutsfattaren Olof Palme skulle skydda sig själv till varje pris istället för att följa Erlanders råd och berätta hur det var. Jag läser på sidan 421:
”Tror du inte att vi skulle komma bättre ut om vi sade som det var, sade Erlander i mjuk ton.
Hur menar du, undrade Olof.
Jo, att vi var så rädda för kommunisterna efter Pragkuppen 1948 att vi började registrera dem. Det var ett logiskt resonemang och det var inte första gången Erlander och människor i hans generation framhöll detta faktum. Kalla kriget…”
Den olagliga åsiktsregistreringen av oskyldiga medborgare avslöjades 1973 av journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt samt visselblåsaren Håkan Isacsson. Inhämtningen av Birger förflyttar läsaren 50 år tillbaka i tiden. Efter riksdagsvalet 1973 sitter statsministern Olof Palme besviken med en lotteririksdag, begreppet Stockholmssyndromet myntas vid Norrmalmstorgsdramat och en 27-årig kung ersätter en 91-årig sådan.
I romanen redogör duon utan omskrivningar för missbruket i maktens korridorer. Det är spännande, fräckt och underhållande skrivet samtidigt som historien levandegörs.
Lena Ebervall och Per E. Samuelson är advokaterna som skriver om riktiga personer i romanform. Tillsammans har författarduon skrivit ett flertal romaner baserade på verkliga rättsfall som till exempel Stormfågel: en roman om Jane Horney (2020) där läsaren kan föreställa sig vad som verkligen hände, Florence Stephens förlorade värld: en sannsaga om Huseby bruk (2016) och Ers Majestäts olycklige Kurt: en roman med verklighetsbakgrund (2008). Ebervall och Samuelsson sammanväver historiska fakta med antaganden och en del fantasi Samtliga romaner är utgivna på Piratförlaget.