/

Ett måste bland deckarklassikerna

Trakten läser
Baskervilles hund, detektivroman av Sir Arthur Conan Doyle, Modernista, 2022.

Sir Charles Baskerville, ägaren av Baskerville Hall, har avlidit. Enligt legenden är släkten förföljd av en spökhund som dödade anfadern sir Hugo Baskerville för hundratals år sedan. Charles död skulle kunna vara resultatet av andnöd och dåligt hjärta, men han hade ständigt oroats av tanken på att vara hemsökt av något slags spökeri, en svart gigantisk hund som ylar i dimman på heden under dygnets mörka timmar. Omständigheterna kring dödsfallet är inte helt klarlagda och menigheten i Mid-Devon är oroad.

Doyle föddes 1859 i Edinburgh i Skottland.

I denna tredje roman av Conan Doyle om geniet Sherlock Holmes anländer arvtagaren sir Henry Baskerville från Kanada, för att ta över egendomen på Dartmoorheden i sydvästra England. Arvtagaren är orolig för sitt liv och anlitar Holmes som avfärdar sagan om ”the black dog”. Holmes tar sig an fallet eftersom det vid liket av den avlidne Charles Baskerville faktiskt fanns tassavtryck från en jättelik hund. Helt förutsägbart skickar Sherlock doktor John Watson till Baskerville Hall för att bland annat livvakta över arvtagaren.

Holmes kräver alltid fysiska bevis och uppfinner till och med tester för att kunna bevisa ett skeende. Utredningen ska helst ske utan att störa ordningsmakten.

Eftersom romanen har filmatiserats över tjugo gånger är det extra roligt att läsa boken för att ta reda på vad det var som egentligen hände. Jag blir inte besviken! Skotten och läkaren Doyle är ett sant barn av sin tid. Det sena 1800-talet var naturalismens era. Vidskeplighet och okunskap bemöts med fakta och vetenskap. Det är John Watson, Holmes kollega och levnadstecknare som berättar med hjälp av såväl brev som dagboksanteckningar – en funktion som i moderna tolkningar bl.a. fövandlats till bloggande. Det är en stilbildande och välskriven roman. Duon Watson och Sherlock Holmes är älskvärd.

Doyle, som dog 1930, hann under sina 71 år skriva fyra romaner och 56 noveller om Sherlock Holmes. I den första boken En studie i rött, utgiven 1887, presenteras militärläkaren John Watson för Sherlock Holmes som arbetar på ett sjukhuslaboratorium. Duon bestämmer sig för att dela lägenhet på Baker Street 221 B. Den första delen av den andra boken De fyras tecken, publicerad 1890 i Lippincott’s Monthly Magazine, utspelas 1887 i London. Där får Holmes ett uppdrag av miss Mary Morstan, vars far dött under oklara omständigheter. Den andra delen är en bakgrundshistoria kring de skyldiga i Indien. Den fjärde romanen om Holmes, Fasans dal utgiven 1914-1915 är också tudelad. Den första delen handlar om ett mord i en engelsk herrgård. Den andra delen utspelar sig i Vermissa Valley, USA bland frimurare och gruvarbetare. Många av de klassiska berättelserna, som inspirerat otaliga filmer och teveserier där Holmes nemesis Moriarty figurerar, är noveller.

Originalutgåvan publicerades först som följetong 1901/1902 i tidskriften The Strand Magasine och gavs därefter ut i bokform 1902. Modernista återutger en gammal översättning av Sven-Ingmar Pettersson men det finns flera senare versioner på svenska. 2003 gav Bakhåll förlag ut en översättning av Charlotte Hjukström. Över tjugo förlag har gett ut boken, många med Petterssons översättning, sedan 1902.


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.