/

Åldrande och stolthet

Trakten läser
Folk som sår i snöav Tina Harnesk, utgiven 2022 på Bokfabriken.

Tina Harnesk

Tina Harnesks Folk som sår i snö är en roman om stolthet och att åldras. Huvudpersonerna Mariddja och Biera är ett trofast, äldre-äldre par, isolerade och ensamma i vardagen utan arvingar. Biera tvångsförflyttad nordsame från Karesuando och lulesamiska Mariddja var, som Romeo och Julia, ett osannolikt par då när de möttes. De historiska övergreppen har satt sina spår hos de älskande och de kommer aldrig att överlåta makten över sina liv till samhället.

A’Mariddja, har alltid varit lite egen. En originell hustru begåvad med förmåga att känna lukt som ingen annan känner. Hon vet att dofta kärlek. N’Biera är konsthantverkare av samiska bruksföremål och den muntliga berättartradition personifierad:

”…han hade fått berättandet från sina föräldrar – som i sin tur fått det från dem som vandrat livets stigar före dem. Det var så de mindes och det var så ett folk utan ord på papper gjorde sina avtryck, i en jord de strävade efter att inte förändra.

På ålderns höst är de älskande trygga i sin relation, men ålderskrämporna gör vardagen omöjlig att hantera. I denna märgfulla saga om livslång kärlek lyfter författaren frågan hur älskande par ska kunna leva tillsammans när demensen och kräftan bankar på dörren?

För att slippa bli åtskilda tänker inte Mariddja berätta för någon om cancerdiagnosen hon har fått. Hon försöker också hemlighålla för samhället i övrigt att hennes älskade make Biera är dement. Det kan vara svårt att ha familjen nära, men det är också en utmaning att sakna arvingar och bo isolerat utanför samhället vilket blir påtagligt för Mariddja och Biera. Hennes enda bundsförvant är ”telefonisten” Siri i mobilen.

Folk som sår i snö är en roman om saknad, ursprung och familjeband. Tina Harnesks burleska berättarkonst påminner mig om den finske författaren Arto Paasilinnas förmåga att använda humorn för att hantera sorg och saknad (född 1942 och död 2018) . Den ljuva giftkokerskan från 1988, översatt till svenska 1993 av Tomas Öhrn är en sådan allvarlig, komisk och tragisk berättelse om livet.

Folk som sår i snö är en succé och vem kan motstå Tina Harnesks kärleksfulla gestaltning av en åldrande Mariddja?


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.