////////

Världshistoriens största sörmländska öltest EVER

En stor stark genomgång av Sörmlands maltiga bryggarmylla i samarbete med Jankopodden. Probably fetast någonsin, världshistoria i det lilla. Ta en kall. Ta 27. Rapa. Häpna över mångfalden.

Janko och Peter, inramade av ölets mångfald. Montage: Trakten redaktion.

Intresset för öl har kanske aldrig varit större än nu. Idag kan vi räkna in fler än 400 bryggerier med egen produktion i Sverige. Det är en närmast obegriplig siffra mot bakgrund av bryggeribranschens Golgatavandring under slutet av förra seklet. Från 326 svenska bryggerier på 1890-talet rasade antalet till blygsamma 20 i början av 1990-talet. Idag finns ett trettiotal – bara i landskapet Sörmland!

I landskapet Södermanland finns idag cirka 30 ölproducenter, vilket gör två per härad, eller cirka 2,16 bpi (bryggerier per 100 000 invånare). En siffra som tål att jämföras med exempelvis östgötarnas 1,7 bpi. Kartan visar bryggerier med produkter i Systembolagets sortiment, men också några mindre brygghus och föreningar, som Sköldinge ölkultur och Virå fattighus.

Så varför inte göra en gedigen genomgång av de lokala bryggerier som förser sörmlänningarna med skummande produkter när det ska ölas? Trakten bestämde sig för att att tillsammans med en av Sveriges främsta ölvetare, Janko Svensson och undertecknad, Peter Axelsson från Jankopodden, prova sig igenom samtliga sörmländska ölproducenter. Via Systembolaget onlinebeställning fick vi tag på inte mindre än 27 spännande flaskor och burkar. (Telge Brygghus och Qvarnens Brygghus gick tyvärr inte att få tag på just nu.)

Se hela kalaset i efterhand

Genomgången livesändes via Instagram, så vill ni ta del av cirka 100 minuters bubblande och babblande om sörmländsk öl, så hittar ni sändningen i sin helhet nedan. Öppet arkiv. (Ja, ni får kanske vrida lite på huvvet, det är meningen, bra för kristallerna.)

Peter Axelsson och Janko Svensson betar sig igenom 27 fina brygder. Se hela provningen och lyssna till det inspirerande bubblet på Jankopoddens Instagram.

Provningen – hela listan

Om vi ska försöka oss på ett sammanfattande omdöme kan vi konstatera att de sörmländska ölbryggarna mår alldeles utmärkt just nu. Genomgående hög kvalitet och kreativa krumbukter som ofta är väldigt roliga att ta del av. På alla större orter i Sörmland finns åtminstone något bryggeri, med undantag för exempelvis Katrineholm, Vingåker och Oxelösund . Flera bryggerier har också utökat verksamheten med pub och restaurang.

Då kör vi, hela Sörmlandsbacken följer i flighter som avgår utifrån öltyper, men i övrigt listas produkterna orankat och utan inbördes ordning.

1. Traditionell & konventionell ljus lager

Helles 4,2 %, Nils Oscar, Fruängsgatan 2, 611 31 Nyköping. Kommentar: typtroget, rent, lite sädigt med låg beska. Övrigt: Nils Oscar startade redan 1996 i Stockholm som Kungsholmens Kvartersbryggeri, men flyttade 2006 till Fruängskällan (det gamla vattenverket) i Nyköping. 

Kalkskär Källaröl 4,6 %, Nynäshamns Ångbryggeri, Lövlundsvägen 4, 149 30 Nynäshamn. Kommentar: härlig humlearom, rent och friskt. Övrigt: Nynäshamn är ett av Sveriges första (och största) mikrobryggerier. Startade med ölbryggning i medlemspubens kök 1997. Alla deras öl får namn av platser i kustbandet. 

Liljeholmens Pilsner 4,8 % Hopsan Brewing, Karusellvägen 23A 126 31 Hägersten. Kommentar: neutralt och balanserat i internationell stil. Övrigt: Startade i Gröndal 2016, men tre år senare gick flytten till Västberga, Hägersten. 

Bohemia 5,3 %, Munklägrets Microbrasserie, Fristående bryggare (brygger i Eskilstuna). Kommentar: stor kropp med balanserande beska. Övrigt: Patrik Svensk har vunnit det mesta som går att vinna gällande hembryggning i Sverige. Det här är hans passionsprojekt. Brygger hos Eskilstuna Ölkultur (där han också arbetar nuförtiden.)

Sörmlands Lager 5,5 %, Bryggeri STÖR/Rotang, Björksätra 1, 642 98 Bettna. Kommentar: fylligt och runt med oväntat intressant humlekaraktär. Övrigt: Dessa trevliga gentlemän har fullt fokus på humle. De säger själva att det går åt en egenodlad stör humle till varje bryggning. Därav namnet. All humle odlas för övrigt i Stigtomta. 

2. American pale ale och golden ale

[Au] Some Ale 3,8 %, Nyköping Brewing Company, Kungsgatan 30, 611 32 Nyköping. Kommentar: mjuk läcker kropp med elegant humleavslutning. Övrigt: I Sörmlands museums gamla lokaler med Nyköpinghus som närmaste granne startade förra året NBCO både bryggeri och restaurang. Hög kvalitet på både öl och mat. Legendaren Patrik Holmqvist är bryggmästare. 

American Pale Ale 4,5 %, Lövnäs Bryggeri, Mörkö. Kommentar: ganska fylligt med intressant örtighet. Övrigt: På vackra Mörkö ligger Lövnäs Bryggeri. De säger själva att de brygger öl med glädje i fokus. Bara en sån sak! 

Public Service 4,8 %, PKLK Bryggeri, Fraktflygargatan 2, 128 30 Skarpnäck. Kommentar: neutralt och balanserat i en fin helhet. Övrigt: Sambrygger med Unibärsum i Skarpnäck. Peter Pikulik är en ung veteran i branschen, därav namnet PKLK. Tillverkar cirka 20 000 liter öl per år. 

Gnesta Golden 5,0 %, Södermännens Hantverksbryggeri, Lebro Gård 1, 646 93 Gnesta. Kommentar: inledande maltprägel, rundas av med gräsig humle. Övrigt: Brygger ofta sina öl på torsdagar. Årsproduktionen ligger på drygt 10 000 liter och ölet säljs i första hand lokalt i Gnesta och Södertälje. 

Architect Pale Ale 5,0 %, SSARK Maltbryggeri, Åsögatan 119, 116 24 Stockholm. Kommentar: mjuk, rund kropp med stiltypiskt blommig beska. Övrigt: Mitt på Södermalm bestämde sig ett gäng arkitekter för att dra igång ett litet bryggeri, och resultatet stavas SSARK Maltbryggeri. 

3. Fruktkryddad blandning

Watermelon Preacher 4,4 %, PangPang Brewery, Stadsbudsvägen 1, 123 58 Farsta. Kommentar: lätt och rent med dominerande melondoft och spännande sälta. Övrigt: Redan från starten 2010 visste Fredrik Tunedal att PangPang skulle lyckas. För att öka pressen på sig själv tatuerade han in PANG PANG på knytnävarna. Håller till Hökarängen. 

Petit Brut 5,4 % , Nya Carneigebryggeriet, Ljusslingan 15-17, 120 64 Stockholm. Kommentar: mer ölig än druvig men mycket lätt, krispig och elegant. Övrigt: I den gamla lampfabriken i Hammarby Sjöstad har mer än 150 olika öl bryggts. Vad sägs om öl på isblock från Tornedalen eller bärs gjort på återvunnet avloppsvatten? Ett av deras mest sålda öl är annars deras Kellerbier. 

Dubbel Erotiqa 6,0 %, Möllys Bryggeri, Klostergatan 15, 633 52 Eskilstuna. Kommentar: lätt och ren bas med fin hallondoft och kärnighet som ger djup. Övrigt: De säger själva att de brygger kraftöl utan kompromisser. Och här sparas verkligen inte på det kreativa krutet. Många spännande smakkombinationer! 

Potion nr 31 6,3 %, Den bryggande holländaren, Ågatan 1, 646 32 Gnesta. Kommentar: smakar det som utlovas – blåbär och muffins. Övrigt: Wilbert och Theresa flyttade till Gnesta från Rotterdam och det tog inte lång tid innan bryggeriet var igång. Har höga ambitioner och gör många olika öl. 

4. Special bitter, old ale, american amber & IPA

Fågelkärrs Special Bitter 4,2 %, Gamla Enskede Bryggeri, Bolidenvägen 8, 121 63 Johanneshov. Kommentar: ganska neutral ale med typiskt brittiska inslag. Övrigt: Blev välkända för att leverera gudomligt lättöl. Men producerar även alkoholstarkare grejer med bravur. 

Eskilstuna Old Ale 6,0 % , Eskilstuna Ölkultur, Faktorigatan 1, 632 20 Eskilstuna. Kommentar: präglas av mörk, söt malt och fruktighet åt russinhållet. Övrigt: En av de stora bland de sörmländska bryggerierna. Har dessutom en fin bryggpub i centrala Eskilstuna. Har nyligen tagit fram ny design på flaskor och burkar. 

That’s What She Said 5,6 %, Brewing Költur, Kjulsta Gård, 153 92 Hölö. Kommentar: kombinerar fin, torr maltighet med rak, balanserande beska. Övrigt: I den gamla stallbyggnaden i Hölö huserar Brewing Költur. Namnet kommer från att en av grundarna Peter Lincoln stavade fel till ordet kultur. Genialt namn, om du frågar oss. 

Jordbro Finest IPA 5,5%, Södra Maltfabriken, Kilowattvägen 12, 136 44 Handen. Kommentar: en riktigt klassisk västkust-IPA med krispig kropp, frisk humlearom och rejäl beska. Övrigt: Startades 2011 och ägs och drivs av grundaren Magnus Mårdberg. Håller till i Haninge söder om Stockholm. 

Moon-Watcher 6,5 %, Unibärsum Bryggeri, Fraktflygargatan 2, 128 30 Skarpnäck. Kommentar: är med sin mjuka, rika frukt och låga beska en typisk New England-IPA. Övrigt: Brygger tillsammans med PKLK. Joakim Bergman är starke man i Unibärsum. Lägg märke till den snygga burkdesignen! 

5. Veteöl, moderna lagertolkningar & Schwarzbier

Fläder & Citron Wit 4,5 %, Blacksta Brygghus, Blackstaby 1, 642 95 Flen. Kommentar: smakar stiltypiskt berikat med en intressant citronprägel. Övrigt: På gården bryggs inte bara öl, utan det föds både upp kalkoner och röks fågel, fisk och allt mittemellan. Lanserade sin första öl 2018 – en SIPA (Sörmlands IPA).

En Vete-ranöl 5,6 %, Stallarholmens Brygghus, Gesta Gård, 645 62 Stallarholmen. Kommentar: är ett ganska neutralt men karakteristiskt banandoftande exempel på veteöl i bayersk stil. Övrigt: Brygger sitt öl på Gesta gård. Där finns även en fin gårdsbutik. Vision: “Smaksensationer och dryckesupplevelser – Vid varje tillfälle”.

Mexican Lager 5,0 % , Nacka Bryggeri, Brantvägen 3, 133 42 Saltsjöbaden. Kommentar: smakar rent, lätt och krispigt. Övrigt: Ett mikrobryggeri etablerat 2015 och beläget vid vackra Saltsjö Pir i Nacka, vid bryggan och havet. Producerar cirka 35 000 liter öl per år.

Modern Lager No 2 5,2 %, Södra Stockholms Brygghus, Hemtorpsvägen 1, 144 62 Rönninge. Kommentar: kombinerar en neutral kropp med typiskt parfymerad humlekaraktär. Övrigt: Startades av ekonomen Håkan Parmér 2019, och håller till mellan Tullinge och Tumba. 

1719 5,0 %, Trosa Ölkompani, Trosa. Kommentar: en ovanligt rostat Schwarzbier med härlig mörkölssmak. Övrigt: Äntligen finns det åter ett bryggeri i världens ände. Trosa bryggeri stängde 1902, men 2018 drog Trosa Ölkompani igång. Ölet 1719 är en hyllning till de som byggde upp staden efter att ryssen härjat i omgivningarna. 

6. Belgiska typer – saison och tripel

Saison 5,1%, zzZ, Stadsbudsvägen 1, 123 58 Farsta. Kommentar: smakar mjukt och neutralt och har den lätthet som typen hade från början. Övrigt: PangPang-Fredriks sidoprojekt. Gör öl med det där lilla extra. Spana in de snygga burkarna – importerade från Wuhan! 

Säsong 5,5 %, Mariatorgets Mikrobryggeri, Per Lindeströms väg 92, 121 46 Johanneshov. Kommentar: en torrare, syrligare och örtigare tolkning av öltypen saison. Övrigt: Namnet kommer från grundarnas barndomskvarter. Men bryggeriet ligger på Hammarbyhöjden. 

Quarantined in a Belgian Abbey 8,2 %, Mälardalen Brewing Company, Eskilstunavägen 34, 645 34 Strängnäs. Kommmentar: en ganska neutral tripel med typisk bouque. Övrigt: Ett miljömedvetet mikrobryggeri med stor spännvidd på öltyperna. Drog igång 2016 i Gula rosornas by på Skogsvägen. 

Fler bryggare, ej med i provningen

137 Telge Brygghus, Regementsgatan 5, 151 66 Södertälje. Kommentar: Öl ej provad. Övrigt: Startades som en pub 2008. Intresset att starta ett bryggeri växte fram i samarbete med hemmabryggare som besökte puben. Har även ett samarbete med flera tjeckiska bryggerier. 

Qvarnens Brygghus, Kvarnholmsvägen 56, 131 31 Nacka. Kommentar: Öl ej provad. Övrigt: Bryggeriet är beläget i en fin tegelbyggnad vid Gäddviken, precis innan Kvarnholmen i Nacka utanför Stockholm. Började sälja öl på Systembolaget 2017. 

Brewify, Tumba. Kommentar: Öl ej provad. Övrigt: Startades i Tumba 2017 av ett gäng glada IT-konsulter. Producerar både folköl och starköl. 

Bryggeri Stenstugan, Stenstugan Lyckan, 611 96 Jönåker. Kommentar: Öl ej provad. Övrigt: Ett litet gårdsbryggeri Lundaskog utanför Jönåker. Dessutom ett destilleri, snart med både whisky och gin i sortimentet.


Jan-Erik “Janko” Svensson och Peter Axelsson hörs annars i Jankopodden. Foto: privat.

Om Jankopodden
Podcasten Jankopodden startades 2020 av Jan-Erik “Janko” Svensson och Peter Axelsson. Hittills har det blivit 13 avsnitt om livet i allmänhet och öl i synnerhet. Avsnitten har handlat om allt från Aristoteles moralfilosofi till att hur du hittar de bästa ölhaken när du är på resande fot i Centraleuropa. Du hittar Jankopodden på de flesta plattformar där poddar finns.

Jan-Erik “Janko” Svensson
Janko är Sveriges ledande ölguru. Han har givit ut flera ölböcker och har bland mycket annat varit huvuddomare på Stockholm Beer & Whisky Festival i närmare 20 år. Just nu är han aktuell med en ny upplaga av “Stora ölboken”. Janko föreläser även på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och Umeå Universitet. När Galatea (en av Sveriges största öldistributörer) utsåg honom till årets ölpersonlighet för några år sedan löd motiveringen:

Jan-Erik ”Janko” Svensson är ett levande uppslagsverk som besitter en outtömlig kunskap om öl. Jankos unika kompetens och erfarenhet förmedlas med stor en ödmjukhet och härlig träffsäker pedagogik som lyfter elever och åhörare. Janko är helt enkelt Sveriges ölguru.

Peter Axelsson, presenteras i byline, nedan.

Peter Axelsson

Peter har en bakgrund inom journalistik och kommunikation, bland annat på Svt där han nu är programledare i Rapport och Nyheter på lätt svenska. Dessutom är han VD för Everyday. Peter är född och uppvuxen i Nyköping – eller rättare sagt: östra Sörmlands München, enligt ölvännen Janko.