//

Stripskommissionen trålar

Följ med stripskommissionen på en mångmilaresa långt bort från à la carte och fine dining. Traktens hemliga patrull av anonym motorburen mos- och stripsmofflande ungdom har grävt fram både kulturhistoriska höjdare och oväntade upplevelser längs vägkanterna.

Still standing. En hägring på Stenkvistafältet, Örstagrillens vimplar vajar. Fullständiga rättigheter. Foto: Stripskommissionen.

Du är ute och åker. I värsta fall i en EPA. Hungrig som fan. Ganska så fattig. Då dyker den plötsligt upp i fjärran, som sultanens palats, utslängt på Stenkvistafältet: Örstagrilllen! En hägring!? Nej, den står ju faktiskt där fortfarande, i all sin enkelkhet. Fylld av ketchup, grillkrydda, pucko och andra smaskiga trivialiteter.

Den som föraktar ketchup är inte bara fisförnäm, utan också dum. Ketchup är rent objektivt världens bästa sås. Det vet fan alla.

Stripskommissionens okrönta ledare

Arvet från statarstugor, kolarkojor och lusbemängda arbetarbaracker lever kvar i sörmlänningarnas matkultur. Det är gott om enkla utfodringsstationer längs vägarna, men kanske lite mindre gott om god mat, eller åtminstone fin mat.

Trakten har gjort en icke vetenskaplig men likväl ganska noggrann inventering av korv- kebab- och pizzahak längs vägarna. Följ vår karta, dyk in i en masonithydda med mos. Läs stripskommissionens hyllningar och skoningslösa utlåtanden. Vi börjar förstås i Örsta.

Kebaben var något kall, och den smakade lite udda, ungefär som en svettig grillgubbe luktar. Foto: Stripskommissionen.

1. Örsta Livs Grill

Exteriör miljö: Lite smutsig och ovårdad fasad. Men ändå rätt städat. Ligger väldigt lägligt och lättillgängligt längs med vägen. Interiör: Trångt, småsunkigt. Mysig bar, rättigheter och locals som tog sig en kall med verkstadsoverallen på. Stripskollen: Liten 22:-, stor 35:- . Krispig yta och mjuka invändigt., välkryddade – gick bra att äta utan sås! Kommissionens val: 1) Kycklingtallrik Blandade såser 85:- Mellanstor portion. Kycklingen kom i väldigt stora bitar men smakade helt okej. 2) Kebabtallrik Blandade såser 85:- Stor portion, något kall, och kebaben smakade lite udda, ungefär som en svettig grillgubbe luktar. Aningen torr, misstänkt mikrad. Övrigt på menyn: Standardmeny 1a: kebab, korv, hamburgare och kyckling i olika former. Det enda som stack ut en gnutta var att de hade BBQ kebab, 90:- Kommissionens slutomdöme: Helt okej, ungefär som förväntat. Skulle förmodligen inte komma tillbaka för att äta. Servicen var inte heller jättebra. Menyn fanns på tv-skärmar. Som var avstängda.

Slutbetyg: 2

Klassisk vägkorsning med macken ”Bilisten”, restaurang ”Köket”, ett intressant hyreshus och mängder av rost och röta. Foto: Stripskommissionen.

2. Köket, Sparreholm

Exteriör miljö: Väldigt intressant miljö. Det ligger lägligt, precis intill en rondell. Det är både en bensinmack och en restaurang, och området runt omkring är fyllt med skrot, mestadels skrotade bilar.  Interiör: Det finns ingen dörr utan man går in genom altanen där alla sittplatser och bord finns. Själva serveringen är väldigt trevlig och inbjudande. Stripskollen: Stripsen, mellan 35:- Man fick stripsen serverade innan huvudrätten, vilket är ett plus. Välkryddade, krispiga, mjuka – väldigt gott!

Utsikt från pizzaterassen i Sparreholm, Båvens riviera. Foto: Stripskommissionen.

Kommissionens val: 1) Margarita, 80:- Smakade som en Margarita ska göra. Stor. Inte överdrivet stor men lite större än vanligt. 2) Kebabrulle 89:- Fräscha grönsaker, god, med en lite ovanlig smak, vilket jag först misstänkte var på grund av någon ört men sannolikt var det själva själva kebabköttet. Lite mindre sås än vanligt, vilket är positivt då det gjorde att själva rullen fick ta plats i gommen. Rekommenderas! Övrigt på menyn: Standardmeny men vissa specialare som räkrullen, intressant. De hade Pommac på 33 cl burkar, vilket vi båda tog till maten. Sällsynt numera, men ett ganska stort plus. Kommissionens slutomdöme: Väldigt trevligt ställe. God mat, bra service och trevlig servering. Skulle definitivt kunna tänka sig att äta där igen någon gång. Utvändigt kanske det ser lite risigt och avskräckande ut, men ifall man kliver in så ångrar man sig inte!

Slutbetyg: 4

Bar 57, ett måste på resan från Västra Sörmland mot huvudstaden. Foto: Goole maps.

3. Bar 57, Stjärnhov

Exteriör miljö: Stället ligger precis intill vägen, bredvid en mataffär. Utvändigt ser det inte speciellt mycket ut som en restaurang, även om byggnaden är väldigt trevlig. Interiör: Man slås direkt av känslan att man har klivit in i en bowlinghall. Det är rätt stort, och väldigt öppet med lite spelmaskiner här och där. Rätt få bord för en så stor lokal. Stripskollen: Gick inte att beställa strips separat. Men stripsen man fick till kebabtallriken var rätt krispiga, men lite okryddade. Kommissionens val: 1) Kebab med bröd, 80:- God, rejälare än på de flesta ställen, bra bröd, fräsch sallad och framförallt härligt fyllig smak! Kanske något underdimensionerat bröd. 2) Kebabtallrik, 95:-, Liten men god. Halvdana strips. Övrigt på menyn: Inget utöver det vanliga, pizza, kebab, några enstaka korvar. Ovanligt välgödslat utbud av Kopparberg 7,0 parkbänkscider. Kommissionens slutomdöme: Ett ställe som på utsidan känns lite som en vägkrog från förr, eller kanske Mellanvästern, men på insidan är ett stabilt Svenne Banan-hak.

Slutbetyg: 4

Björnlunda Resto visade sig vara en hermelin bland katterna. Lite för fint egentligen i förhållande till kommissionens vanliga hak. Foto: Stripskommissionen.

4. Björnlunda Resto

Exteriör miljö: Ser ut som en liten låda, längs med vägen, mitt ute i ingenstans. Lätt att missa helt!  Interiör: Modernt och fräscht, propert. Många pensionärer var där och lunchade. Eller ja, nästan bara pensionärer egentligen.. Stripskollen: Hade inte strips! Kommissionens val: 1) Dagens: Fläskfilé och svamppasta 95 kr. Väldigt gott, eller nej, extremt gott! Fläskfilén var mör och god, pastan var välkokt och svampsåsen var krämig. Portionerna på gränsen till små, med kommissionens mått mätt. Men deras huvudsakliga målgrupp verkade ju vara pensionärer så det kanske inte gör allt för mycket. Övrigt på menyn: Begränsad meny. Dagens lunch och två rätter till som gick på 105kr. Fish and chips och lövbiff. Kommissionens slutomdöme: Björnlunda Resto får en 4:a, på gränsen till en femma. Det enda som talar emot är mängden mat per krona och att det ligger i björnlunda.

Slutbetyg: 4 (5)

Ljuset från Ali Baba lyser upp tillvaron. Foto: Stripskommissionen.

5. Ali Baba, Katrineholm

Exteriör miljö: En liten låda som ligger i utkanten av Katrineholm. Den ligger väldigt olägligt. Det finns ingen parkering förutom en bushållplats precis intill. Interiör: trevligt, även om det är väldigt litet. Det ryms bara plats för fyra ynka bord. Stripskollen: Tabbe från kommissionen, testades ej!

Ali Baba snålar inte med såsen. Eller klubborna. Känns rätt mycket 2010-tal. Foto: Stripskommissionen.

Kommissionens val: 1) Kebab med bröd, 65:- Brödet var fullpackat med kebab, sås och sallad, gott! 2) Kebabpizza, 80:-, rejält ostig. Övrigt på menyn: Inget utöver pizzaprotokoll 1a. Kommissionens slutomdöme: Ali Baba var ett trevligt ställe, maten var okej och gubben som jobbade där rolig. Det verkade som att han hörde och såg lite dåligt. När vi gick ut ropade han på oss, för att vi inte skulle glömma våra klubbor.

Slutbetyg: 3

Smis gör rullar som de ska vara. Oemotståndligt gott! Foto: Stripskommissionen.

6. Smis, Katrineholm

Exteriör miljö: Foodtruck parkerad på torget i Kattne de flesta dagar i vecken. Interiör: Nej, ”endast personal”. Stripskollen: Pommes, mellanstor, för 20 pix – gott och billigt! Kommissionens val: 1) Falafelrulle med bådasås (blandad) med goda syrade grönsaker och bra krut. Falafeln var fin! 2) Kycklingrulle med strips, med beröm godkänd. Övrigt på menyn: Cheese fries, kebab förstås och taco wrap Kommissionens slutomdöme: Supertrevlig personal, billigt och krispigt gott – en femma!

Slutbetyg: 5

Vipsen, korvmojarnas systembolag. Du vet vad du får. Foto: Stripskommissionen.

7. Vips-grillen, Nyköping

Exteriör miljö: Vipsen har ju alltid legat lite intryckt mellan TGOJ-banan och Teaterparken, ett korvbegärets asfalterade ingenmansland. Interiör: Man kan gå in men vi avstod, trevligare att beställa i luckan. Stripskollen: Pommes, liten 24:-, stor 35:-. Stabilt friterad. Kommissionens val: 1) Fiskburgare med strips, helt ok men lite torr fisk. 2) Tumpas med vegetarisk korv. Alltså, en tunnbrödrulle utan riktigt korv blir ju aldrig perfekt – godkänt! Övrigt på menyn: Så jävla många varianter av korv och burgare att skallen snurrar: Vitlöksburgare, ägg- och bacondito, ananas, dunderburgare, parisare, mixtallrik, etcetera. Vipsen är inte för inte ”en klassiker sedan 1964!” Kommissionens slutomdöme: Pålitlig institution. Lite som korvmojjarnas systembolag. Du vet vad du får. Och inte får.

Slutbetyg: 4

Fler räddare i nöden längs vägarna

Stripskommissionen

Stripskommissionen är den långsamt rullande anonyma väktaren längs 55:an, 53:an och 51:an. Med LGF-skylt bak och vässade smakgommar fram kontrollerar kommissionen kvalitén på maten som bjuds dem från diverse masonitlådor och korvhyddor.