///

Nio vinnartips från Mats

Mats Pettersborg, sångare och låtskrivare i ”Slaktkniv” vann Traktens tävling ”Sörmlands fetaste haiku.” Av hans starka text ”Utsugare” framgår nog att downtown Flen inte tillhör Mats främsta besöksmål i trakten. Men här kommer nio andra sköna ställen och däribland några okända pärlor:

Eskilstuna stadsmuseum: gratis och barnvänligt även för de minsta. Det finns något för alla åldrar där samt ett trevligt fik. Sommartid är det mycket fint att sitta vid vattnet och ta en kaffe med bulle!

Eskilstuna konstmuseum: högklassig konst från olika tider. Konsten byts dessutom ut ganska ofta vilket gör att man bör komma med jämna mellanrum.

Militärmuseet Malmahed i Malmköping (bakom vårdcentralen) är en liten men mycket intressant utställning för oss sörmlänningar om en viktig del i vår historia.

Bilmuseet i Sparreholm är ett ganska litet men också det ett intressant museum med fler fina bilar än man kan tro.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1024px-Stora_Sundby_slott_juli_2018a.jpg
Mäktiga Stora Sundby. Foto: Holger.Ellgaard

Stora Sundby slott och café är värt ett besök sommartid även om man inte får gå in i slottet. Det är verkligen ett sagoslott som bör ses!

Och Gripsholms slott så klart, med det fina slottet samt den enorma konstsamlingen, ett måste!

Bästa brödet.

Finska hembageriet – har en ruffig fabriksoutlet där det finns riktigt fint och nyttigt matbröd samt även syltmunkar och annat. Allt färskt!

Finska butiken Suomitupa i Torshälla är värt en utflykt. Är beläget i ett industriområde i Torshälla och är inte helt enkelt att hitta. Även här en ruffig miljö men trevligt när man kommer in i butiken. Känns som att gå på pensionärsträff litegrann. Även här finns fint bröd men man bör framförallt prova deras knackkorv som de säljer per kilo. Fantastiskt gott!

Precis i början av Närjeholmevägen vid Blomsterlandet i Eskilstuna så finns den mest fantastiska privattomt där en 50-talsnostalgiker har byggt upp en gammal bensinstation och mycket annat. Här brukar jag promenera förbi. Är dock inget officiellt utflyktsmål, men smyg gärna förbi – och akta er för hunden!

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.