///

Kongenialt maskineri på Ebelingmuseet

Konstnären Linda Ottosson på Ebelingmuseet
Konstnären Linda Ottosson. Foto: Ebelingmuseet

Linda Ottossons utställning ”Maskineriet” på Eblingmuseet blänker, klingar, skrattar och ifrågasätter på samma gång. Trakten kollade läget med intendent Marie Andersson som också skickar med några andra Torshällatips.

Trakten kollar konst
”Maskineriet” av Linda Ottosson
Ebelingmuseet i Torshälla 9 april – 12 juni 2022
Mer information: Ebelingmuseets webb

Hej Marie! Berätta lite om Linda Ottosson och Maskineriet – vad kan besökarna på Ebelingmuseet se fram emot?

– Linda Ottosson arbetar ofta med frågor om kön, klass och identitet och lyfter i sitt konstnärskap upp olika strukturella problem som finns i samhället. ”Maskineriet” är hennes senaste vinkling där hon har utgått från det mentala rummet och arbetat med verktyg och sport på olika sätt.

Besökarna möter bland annat en pumpstation med uppblåsbara verktyg i finsilver, en segerkrans av 250 stycken emaljerade plåtar i formen av doftgranar och en glass i aluminium som samtidigt kan vara en flamma, en olympisk eld, i strävan mot det perfekta.

Linda vänder och vrider på perspektiven kring status och värderingar, vilket ger en spännande dialog och dubbelhet i verken. Industriellt masstillverkade objekt möter ett tidskrävande handgjort arbete i en finstämd krock där de får lyftas av varandra.

”Pumpstation” av Linda Ottosson. Foto: PerMyrehed.

Det känns som att Maskineriet har en ganska tydlig koppling till Allan Ebelings skulpturer i Torshälla. Är jag ute och cyklar?

– Nej, det finns en hel del beröringspunkter mellan konstnärsskapen: ett gediget hantverkskunnande, att de skapat med metall och skrot och båda använder humorn som ett verktyg i konsten. De utmanar materialen, deras traditioner och egenskaper och ser till materialens fulla potential. De visar att man kan skapa något i ett hårt material som både känns fullt med kraft men också mjukt, i en elastisk rörelse.

Torshälla som plats känns också relevant i detta sammanhang med vår långa verkstadstradition med allt från Nyby bruk som hade sin produktion från tidigt 1800-tal. Då som järnbruk, sedermera stål och från 1950-talet rostfritt stål med bland annat precisionsgjuteri.

Allan Ebeling brukade, liksom Linda Ottosson, hämta material från olika skrotupplag, bland annat från just Nyby där han hittade objekt som förmodligen både inspirerat i form och material. Sedan har vi Eminentverktyg som från 1940-talet bedrev sin verksamhet i lokalerna där Ebelingmuseet finns idag. De tillverkade från början just handverktyg för olika material och ändamål … så Torshällas historia som industristad är ett extra lager till utställningen. Tillsammans med ”vår” Allan Ebeling blir den en fin dialog mellan en plats och två konstnärskap.

Maskineriet. Foto: Ebelingmuseet.

När man ändå åker till Torshälla, har du tips på fler saker att uppleva? Besöksmål eller bara sköna platser som kanske inte alla vet om.

– Vi välkomnar alla Traktenläsare att besöka oss på Ebelingmuseet här i Torshälla! Och då tycker jag att man även kan passa på att ta en promenad i Holmbergsparken, även kallad skulpturparken, och varför inte unna sig en kaffe i solen på något närliggande café!

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.