//

Katrineholmarnas bokhandel

Saknaden efter landets stängda boklådor är stor. Det kan tyckas att nätbokhandeln räcker gott, med sitt enorma utbud och praktiska leveranser. Men Jonte Elammari och Pernilla Almqvist hörde andra tongångar. Därför har Katrineholm nu åter en bokhandel, tre år efter att klassiska Hjalmar Pettersson slog igen.

Det är kulturnatt i Katrineholm när Trakten hälsar på butiken i köpcentret Violen, mitt i stan. En hektisk fredag, verkar det som.

– Har du massor av frågor? säger Jonte med ett skevt leende. Jag har inte ätit lunch och dessutom måste vi montera klart.

Fullt upp i nya butiken, de första månaderna är hektiska.

Han pekar ut mot ett hyllprojekt utanför entrén. Jag har inte avtalat tid och erbjuder mig att komma tillbaka senare men då muttrar han nåt om skuldkänslor och så snackar vi medan han jobbar.

– Vi har haft leksaksaffär i stan i nio år och så skulle vi flytta in här i gallerian. Men då kände vi att det vore bättre om huset fylldes på med fler verksamheter och det vi hörde från folk var att bokhandel saknades.

Själv är han ingen storläsare och kommer inte från bokvärlden.

– Jag läste mycket med barnen, ungar behöver sagor. Det är viktigt och många kunde är på jakt efter bra barnböcker. Men det är min hustru Pernilla som är storläsaren.

Att möta kundens behov och önskemål är centralt för verksamheten. Det upprepar Pernilla, som har tid ett par minuter hon också, mellan kunderna.

– Vi har inte riktigt gjort färdigt här, vilka saker som ska stå var och vad vi ska ha för sortiment. Vi måste känna oss för med vad folk vill.

En levande stad är också viktigt. Pernilla ser centrumhandel som mycket mer än köpa och sälja, det är mötesplatsen och tryggheten lika mycket som business som driver.

Plats för författarsamtal.

– Vi kommer att ordna en del aktiviteter här, i hörnan kan en författare sitta och prata om sina böcker framför en publik. Den 28/11 kommer Archie Tonkin och signerar sin bok om mynt och myntsamlande.

För att butiken ska fungera satsar paret också på leksaker, papper och kontor. Men det är bokhandeln som är hjärtat, som kunderna har saknat i ett småstadscentrum som i övrigt har det mesta.


Följ Katrineholms bokhandel på Facebook, så vet ni när det händer spännande saker.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.