//

Retroradikalism med Punktjafs Sörmland

Längtar du efter hämningslös trängsel, saliv och okontrollerad kreativitet byggd på tre ackord? Surfa in hos Punktjafs!

På Youtube har signaturen Danny Ramone flängt ut 60 kvartslånga program av ”Ny våg” och en massa annan punk.

Punken var inte bara en ovanligt stark, bred och häftigt uppblossande kulturyttring. Nej, punkvågen har dessutom varit sällsynt bra på att bevara minnet av de tusentals bandkonstellationer som ibland bara levde för en kväll, band med namn som i sig många gånger var konstverk. Eller vad sägs om: Date-X, Kontaktlim, Allan Ladds, Linje Lusta, Minx, Trick, TT Task, Frenchette, Pilsner, Bad Boys Co, Djungelpatrullen, Jesus njure, Almost, Fuckföreningen, Bull Stomp Combo, Wärst, Zabba å Zlå, Skitskägg, Urin / Steril.

Trakten lyssnar och läser
Punktjafs, sajten som återvinner svensk punk, nya vågen, synth och pop 1977-1983

Alla dessa band (samtliga från Sörmland noterar den minnesgode) porträtteras och hålls i minne på den fantastiska sajten Punktjafs, som också påminner oss om radiofenomenet ”Ny våg”, programmet som 1980 – 1983 fungerade som många punkares eterburna universitet.

På mig gör låten intryck av att vara ett tonårigt sätt att tala om att kungen också är människa.

En ung Maria-Pia Boëthius kommenterar låten Knugen Skuk av Kriminella gitarrer och undrar om Radionämnden är riktigt klok i Aftonbladet, klippet finns hos Punktjafs

Punktjafs rika pressarkiv påminner om en tid som i backspegeln mest framstår som fri och explosivt kreativ, men som då ofta skildrades så här:

Gnestapunken då?

De flesta sörmländska banden hos Punktjafs är från Eskilstuna, Katrineholm och något enstaka från Flen. Det finns även ett par från Nyköping, men inga från exempelvis Gnesta, Oxelösund eller Strängnäs. Vingåker måste ju ha haft, vad annat kunde de göra? (Trosa? Nja, där fanns väl mest tofsloafers, eller?)

Minns du fler gamla punkband från våra trakter?

Tipsa oss på redaktion@trakten.nu, eller kommentera längst ned på sidan.

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.

3 Comments

  1. Värt att nämna i sammanhanget är Hans Wärmling som spelade i Gnesta-bandet The Jackie Fountains. Senare flyttade han till Storbritannien och var där med och grundade The Stranglers. Dock lämnade han bandet innan de spelade in sitt debutalbum.

Skicka in en text/kommentar!

Your email address will not be published.