///

Gruvligt äventyrsbad

Äventyrsbad. Kanske går tankarna till skrikande barn, gråtande vuxna och adrenalinmarinerade namn som Skara Sommarland, Gustavsvik eller Kokpunkten. Glöm det. Följ med familjen Hellby på ett verkligt vågspel.

Hyrbilen är liten och svart, en Peugeot, med stadiga fönsterbågar i dörren. Det är svårt att se mötande trafik i alla lägen men livet blir lite mer äventyrligt så. Det gäller att ha kul. Familjen har alltid roligt när vi hyr bil. Det är sen den gången när jag muntert utropade att kärran hade så himla liten svängradie och omedelbart drog ner den i diket. De tittar på motorhuven med kännarmin och frågar mig vad jag tror om svängradien. 

Vad jag tror är att Skåne är fullt av vänliga människor som räddar nödställda, även om de råkar bli tillfrågade när de står i kalsongerna i grovköket. Och så tror jag att det är bra med små äventyr. Stora äventyr är okej men de små är verkligen toppen.

Har du tid i sommar? Några dagar eller timmar extra? Som du inte har planerat nåt särskilt för? Kanske ett bad? Se till att det blir ett äventyrsbad. För mig betyder det ordet inte inomhuspool med virvelmaskin och sprutande röda valar i fiberplast. Nej, jag tänker på att bada på konstiga ställen. Den gången min bror och jag klättrade längs rakblasvassa klippor på Mallorca och hoppade ner i en blåskummig kaoskittel, det var ett äventyrsbad. 

Stora äventyr är okej men de små är verkligen toppen.

Fast ett rätt stort äventyr. Nuförtiden föredrar jag en mindre modell. Den sorten där jag kan ta med min 12-åring utan att fundera på vad socialtjänsten skulle tycka. En övergiven gruvhåla kanske?

Kollegan med koll har berättat om den övergivna gruvan i Stav, mellan Valla och Flodafors. Där bröts järnmalm. Men när man slutar pumpa ut vatten fylls sörmländska gruvhål till bredden. 

Vi svänger norrut mot Flodafors och kör ett par kilometer, missar avfarten, svär en liten ramsa och vänder strax innan den makalösa kyrkan (note to self: Trakten behöver en artikel om kyrkor i allmänhet och den här i synnerhet). Jodå, en liten grusväg hittar vi och en skogsdunge full i brännässlor och mygg. Är gruvan verkligen här?

Hur djupt är det egentligen? Foto: Axel Hellby.

När vi hittar ett uråldigt stängsel, tjocka, rostiga järnstolpar och fårstängsel upp till axelhöjd vet vi att det är rätt plats. Vi hukar under hasselpinnar och snubblar över magnetitsvärtad stenkross. Sen är vi framme. På andra sidan sitter Gollum och mumsar på en braxen och muttrar för sig själv. Lovar att skära halsen av oss ifall vi har fräckheten att hoppa i. Vi tvekar lite, tänk om man inte kommer upp igen?

I Kantorps gruva nådde de djupt, kan de ha väckt något monster där nere? Var det Balrogens eld som störtade bygget till sist? Foto: Dan Samuelsson, Tekniska museet ,CC BY 2.0

Nå, det sticker ut en klippa strax under ytan, det ska nog gå bra. Vattnet är förvånansvärt varmt, kanske 22 grader. Jag tjuter inte i falsett (för en gångs skull). Gruvan sträcker sig neråt många tiotals meter. Malmhålen är djupa i Sörmland. Några kilometer bort, strax söder om Sköldinge, finns Kantorps gruva, där man grävde sig ner till 373 meter. Dit skickades också malmen från Stav för anrikning. Kantorp lades ner 1967 och på 2010-talet drabbades industrilämningarna av brand och revs.

Först dopp, sen kaffekopp. Foto Axel Hellby.

På en gammal bild kan jag senare ana att den grönskimrande skogen är ny. Men så känns det inte när man ligger och guppar, omgiven av en kudde av natur, avskild från den värld av modernitet och industri som skapat hålet. En liten paradox jag genast glömmer för att istället fantisera vidare om urtidsmonster som förmodligen sträcker sina tentakler upp ur schaktets mörker för att… Nej, dags att simma in till kanten. Ta en kaffe och fota familjen som skvätter och skrattar. Handdukarna blir lortiga och vi får några nya myggbett innan vi krånglat oss i kläderna igen men ett otillgängligt gruvhål klår ändå alla kommunala bryggor.


Far out. Hela Öja är en enda stor badplats. Foto: Arild Våge (CC BY-SA 4.0)

Fler udda plurr

Stavsbadet är bara ett av flera äventyrliga, ensliga och annorlunda bad. Här nedan ser du några fler förslag.

  1. Gärdesgruvan, Valla: familjen Hellbys numera officiella hemlighet, se ovan.
  2. Åsborgens grusgrop (a k a Ärlabadet). Bäst på försommaren innan vattnet blivit för kvalmigt. Gropbad finns även i Hållsta.
  3. Badön Beten, Oxelösund. Åk med egen båt eller M/S Fiskeskär. Vandra och njut.
  4. Blå lagunen, Råby. Den tidigare bergtäkten och grusgropen har under flera år varit en favorit bland badare och fotografer som letar medelhavskänsla i Nyköpingstrakten. Hotad av planerad deponi, så badstatusen något osäker.
  5. Fåran, Hjälmaren. Naturreservat som består av två öar, sammanbundna av en 200 meter lång sandrevel.
  6. Öja Badplats (Landsort). När du vill så långt ut du bara kan. Bekymra dig inte om att hitta badplatsen. Hela ön Öja (som ofta kallas Landsort, efter fyren) är en stor badplats. Waxholmsbåt går från Ankaruddens brygga, Nynäshamn.
Fåran, Hjälmaren, en omtyckt badplats sedan många år tillbaka. Medtag egen Hjälmarsnipa eller långsimma. Foto: Samuel Lindskog/Örebro läns museum

Ensligt och smittsäkert
Eskilstuna kommun har strängeligen påmint om smittorisker och lovat stänga kommunala badplatser om trängsel uppstår i sommar. Äventyra folkhälsan vill vi ju inte. Dags, alltså, att hitta äventyrsbad. De är ofta gömda och glömda. Kanske något igenväxta, ta med badtofflor så du inte skör dig i fötterna. Men det är värt besväret när du sen guppar omkring i den grönskimrande vattnet med en krans av vass och lövruskor.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.