Trakten är full av konst, massor av konst! En del av verken är du säkert själv delägare i.

Kanske borde vi alla bry oss lite mer om den ofta glömda och ibland undangömda offentliga konst som finns i nästan varje tätort? Vilken roll spelar egentligen konsten för vår uppfattning av en plats, och hur ska vi se på muralsnippor och andra verk som ”vanligt folk” inte har vett att uppskatta men ändå är delägare i?

Förbered en uppiggande konstrunda med vägledning av Traktens enkla guide här nedan.

Konsten att hitta ut

Den offentliga konsten i Nyköping beskrivs i en broschyr och den intresserade kan även gå en skulpturvandring med digital ledsagare.

Eskilstuna har både en broschyr och en digital karta som ledsagare – snyggt!

Coronasäker samvaro. Konstverket ”Ju mer vi är tillsammans” av Herman Reijers vid ingången till Parken Zoo i Eskilstuna. Foto: Hangsna (CC BY-SA 3.0)

Katrineholm satsar ju hårt på att profilera sig som en konststad och här finns guider både för barn och vuxna.

Strängnäs har också en guide över sin offentliga konst där besökaren bland annat kan avnjuta det tredelade verket ”Höna uppe på hög pelare” – missa inte!

Oxelösund har valt ut tio konstverk som beskrivs på kommunens hemsida – men var är resten? Nåja, det finns ju även en mycket fin skulpturpark vid Stjärnholm att besöka.

Flen har en liten folder som beskriver konsten i tätorten, men hur är det med Malmköping, Hälleforsnäs och småorterna? I Hälleforsnäs finns i vilket fall ett kommunalt galleri samt en schysst skulpturpark vid ”Abine Noijs park” som dock kanske har kommit av sig lite på senare år.

Art In the Green Box i Gnesta bjuder sedan 2011 på frisk luft och konstupplevelser. Foto: Gnesta kommun.

Gnestas offentliga konst saknar en samlad beskrivning men här finns bland annat Arild Rördals ”Cyklisk Gnytlistum” som ingen lär kunna missa. Dessutom, framförallt och inte minst: missa inte Art In the Green Box, den ideellt drivna skulpturstigen längs Sörmlandsleden med start vid Skottvångs gruva.

Trosa jobbar på saken, kan man säga. De genomförde en inventering av sin konst under 2019 som ska presenteras när den är klar. Kanske 2021? Under tiden kan ni i alla fall kolla på runor längs runturen!

Vingåkers kommun tiger om sin offentliga konst, så här finns säkert något spännande att upptäcka….

Men inte långt från Vingåker ligger som tur är en av Sveriges häftigaste konstupplevelser utomhus: ur dimmorna på den rykande Kvarntorpshögen utanför Kumla reser sig varje år nya fantastiska skapelser. Öppet – men endast till fots!

Mer konst och upplevelser på Kulturkartan

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.