Ingvors 5 text

Skitboken, en gång till

Har förstått att det kan uppfattas provocerande att beskriva toaletters utseende, så nu vill jag med denna text visa att det faktiskt kan vara en del i att bli miljardär.

Fick ett tips från journalistdottern om Barbara Bergström, Sveriges första kvinnliga miljardär som äger friskolan Engelska skolan i Sverige, vilket genererat henne denna ansenliga summa. En intervju i DN:s lördagsbilaga den 11 dec, av Björn af Klenn, förtäljer den intressanta historien om henne.

Hon är en kvinna med mycket skin på näsan och med bestämda pedagogiska idéer, hon kräver disciplin och ordning i sina 42 grundskolor i Sverige, (dessutom öppnas ytterligare 3 skolor i höst). Denna egensinniga dam har även förstått vikten av fräscha toaletter. Hon inspekterar alltid toaletterna vid sina skolbesök.                                                                                                       

Från DN: ”Barbara Bergström 75, i turkos dräkt och pumps knäar vid toalettstolarna för att fiska upp papperstussar från golvet. Det gäller att se upp. Skräp och klotter kan i Barbaras ögon vara början på ett mer allmänt förfall. Efter förrättat värv sköljer hon av händerna i handfatet och torkar av sig på DN fotografen. Hans t-shirt suger upp de sista vattenmolekylerna. I Barbara Bergströms sällskap kan nästan allt hända.

-Vet du vad jag just gjorde?

Barbara Bergström brister ut i ett av sina stora garv.

-Jag torkade av mina händer på din fotografs skjorta! Jag gillar inte de där skräniga sakerna, säger hon och syftar på handtorken.”                                                                                                                        

För att man inte ska tro att det är fake news, har DN fotografen, han som fick agera handdukstork, förevigat det lilla toalettutrymmet med 2 foton. På det första fotot finns den öppna dörren där man ser pappret på golvet och på den andra hur Barbara håller sig i väggen och med foten pillar upp pappret. Var det månne fotografens hämnd för den blöta skjortan?

Apropå skoltoaletter finns det mycket övrigt att önska, få arkitekter har förstått vikten av var i byggnaden dessa finns. I de allra flesta skolor är toaletter placerade i någon form av korridor där många passerar. Toalettdörrarna öppnas direkt från korridoren i stället för i lite mer avskildhet. Ibland öppnas dörrarna t.o.m. utåt, vilket medför att det lätt blir krockar med de som passerar i korridoren. Många elever känner stort obehag att använda toaletter med rädsla för att det låter eller luktar vid besöket. Så istället för att utsätta sig för detta väntar man med besöket tills man kommit hem, vilket ställer till en hel del fysiska besvär.

I vissa andra allmänna miljöer har man istället valt att låta toaletterna spegla det som i övrigt sker i bygganden. Ett mycket smakfullt och vackert exempel på detta är Artipelag en privatägd svensk konsthall vid Baggesfjärden på Hålludden vid Farstalandet. Tomten är 22 hektar, konsthallen öppnade 2012. År 2017 fick Artipelag Stora turismpriset från Tillväxtverket.  Byggnaden innehåller en utställningsyta på 5000 m2 i två plan. Det är en fantastisk plats där det även finns konstverk utomhus, liknande skulpturparken Pilane  på Tjörn. En vacker natur som man verkligen utnyttjat omger konsthallen. I byggnaden finns förutom utställningsytor även restaurang, Café Bageri och konferenslokaler med en magnifik utsikt över skärgården.

Det finns 47 toaletter! I ett av de stora rummen där toaletterna finns är det två gigantiska ovala handfat med en mängd guldfärgade kranar. Handfatens underreden är i samma grovhuggna sten som den ena väggen. Belysningen är dämpad och man får intrycket av att de två frikostigt tilltagna handfaten föreställer två jätteostron. Här är det mycket rymd, högt i tak, platsen andas lyx och god smak, precis som det anstår en exklusiv konsthall.

När jag nu är inne på publika toaletter vill jag slå ett slag för de ofta vackra och/eller fantasifulla toaletter som finns på museum. Ett besök som jag nyligen gjorde på Naturhistoriska museet i Stockholm gladde mig särskilt då jag såg toalettdörrarnas budskap, som verkligen var inkluderande. Dörrarnas märkning bestod av texten Herr skötrum respektive Dam skötrum med en baby och en mansfigur respektive kvinnofigur och förstås även i blindskrift.  Utanför vad som föreföll vara avdelningen för barn var det man/kvinna i form av djur och ett ”hendjur” vars halva kropp var hane och den andra halvan hona, funderingen blir om hentoaletten uppskattas av dem som är avsedda att bruka den?                                                                                                                                                              En inglasad tavla på väggen vid toaletterna med ett antal djurspillningar på, blev en gissningslek för barn, var det fasan, hare, järpe, kronhjort eller dovhjortsspillning? Det finns alltid något nytt att lära och skam det museum som inte tar tillfället i akt!

>> Tillbaka till Karin Flygares kurs i kreativt skrivande

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!

9 Comments

 1. Trodde väl aldrig det skulle vara intressant att läsa om toaletter. Bra val, detta behöver fler veta om och ta lärdom av. Toaletter är ju oftast väldigt hemska och så ohygieniska att man ibland hellre väljer att gå ut i skogen och göra det man ska, oavsett om det är det stora eller lilla. Hoppas du får ut det här på något sätt, borde publiceras och inspirera andra att inte glömma bort hur viktigt det är med toalettbesök och fräschheten där.

 2. Tycker också att det verkligen tar sig och vem kunde ha trott att det skulle vara spännande att läsa om toaletter! Jag gillade den inledande halvan om skoltoaletterna och hur du med dem visar att toaletter har en betydelse i samhället och vilka konsekvenser det kan få placerade och utformande fel. Håller med Catharina att det blir en kontrast i den andra halvan där perspektivet byter till ett mer personligt tilltal. Båda funkar men välj ett och kör all in med det.

 3. Kommer att tänka på boken om Ved av Lars Mytting som kom för några år sen och blev en storsäljare helt otippat. Skulle mycket väl kunna tänka mig att ”Skitboken” är ett lika ovanligt ämne men ändå nåt som skulle kunna engagera folk eftersom det är något vi alla har erfarenhet av. Och skoltoaletterna är viktigt i alla skolbarns liv. Så fortsätt och låt det ta sin tid så blir det nog en bok så småningom. Spar texterna och efterhand får du en riktning och kan sätta samman allting.

 4. Detta skulle kunna bli en rolig inledande text men varnade och bra exempel. kanske du ska ordna lite efter teman? Det öppnar sig verkligen en värld av toaletter. Frågan är vilket perspektiv du ska välja. Du blir plötsligt väldigt personlig och det fungerar inte riktigt på mig när du har varit allvetande och berättat med ganska stor distans före i texten . Du skriver: ”När jag nu är inne på publika toaletter vill jag slå ett slag för de ofta vackra och/eller fantasifulla toaletter som finns på museum.” Djurspillningarna var väldligt roligt.

 5. Jag vet inte varför det är så härligt att läsa om toaletter, men det är det. Jag tror det är ett lyckat bokprojekt på gång. Man tröttnar inte på otaliga case studies som du skulle kunna sätta klorna i.
  Särskilt bedrövad blir jag när jag tänker skolans toa. På 60-talet, i högstadiet, kände jag stor otrygghet så snart jag öppnade dörren in till rader av hytter. Ska man göra sina behov i avskildhet ska det banne mig vara små rum som är ljud- och ljudisolerade, det gäller även barn. Här i Malmköping har vi ett hotell med utmärkta toaletter. Det finns små handukar i frotté som lindar in ens sköra själ så fint på deras toa. Som sagt, läskretsen i det här ämnet finns. Bra skrivet dessutom.

 6. Det här kan bli en väldigt kul och underhållande bok. Inte bara rolig, utan också viktig som tex toaletterna i skolorna. Det kan bli ett helt kapitel.

 7. Det känns som boken kommit igång på riktigt, det gick lätt att läsa, det fanns ett driv framåt, och läsningen gav mersmak. Det kommer att bli en riktigt intressant bok. Jag får lust att ordna min egen toalett till något lite mer inspirerande ställe också. Du lyfter fram ett utrymme som verkligen har potential att utvecklas.
  Jag får även lust att besöka museum bara för att kolla in toaletterna! Jag har varit på Arkipelag och håller med om att den toalettupplevelsen var överraskande lyxig. Igenkänningsfaktorn är ju också stor när det gäller toaletter – och läsekretsen likaså, alla har ju erfarenhet av dessa ställen. Om du inte blir miljardär på kuppen du med, så finns ändå stor chans för din bok att bli en riktigt bestseller!

 8. En målande beskrivning av miljardärskan o ett par av de mest lyxiga toaletter man kan tänka sig. Det är verkligen en fin upplevelse att besöka en sådan.
  När jag tänker på toaletter är det mest snuskiga sådana på Kubas landsbygd som kommer upp. Inte det minsta upplyftande att tänka på. Där finns det enorma förbättringsmöjligheter.. Utetoaletterna, med friska vindar från alla håll, på nordliga kalfjällen är inte det minsta inbjudande heller. Då menar jag inte de utedass som tillhör Turistföreningens stugor – de är oftast vindtäta och välskötta.
  Variationer i toalettstandard är oändliga liksom förbättringsmöjligheterna. En bok som belyser problematiken och ger förslag på möjliga lösningar för en avgränsad del av världen alternativt internationellt välkomnas varmt.

 9. Rolig och relevant text! Jag gillar verkligen din undersökning av toaletter. Det var en snygg övergång mellan din spaning/omvärldsbevakning av artikeln till övergången hur det ser ut på toaletter i skolan. För att sedan gå över till dina beskrivningar och recensioner av toaletterna i kultursfären. Kul!

Skicka in en text/kommentar!

Your email address will not be published.