Ingvors 2 text

Ingvors 2:a text


Skitboken

Kanske inledningen kan vara denna?

Tänk dig att du ska på middag med din älskade.

Ni går till din favoritrestaurang, den med den fantastiska italienska maten. Du har sett fram mot en trevlig kväll och kommer äta med god aptit eftersom du hoppat över lunchen, allt för att vara så där härligt matsugen.

Ni kommer till restaurangen just när solen är på väg ner och den blå skymningen smyger sig fram bland de av solen rosafärgade molnen.

Allt är perfekt denna kväll!

Ni går hand i hand nojsar och skrattar åt egentligen ingenting.

Maten doftar ljuvligt, smaklökarna dansar av glädje i munnen redan efter första tuggan, alla dina förväntningar uppfylls, vinet som har precis rätt temperatur slinker runt i munnen innan den vällustigt rinner ner i svalget. Ljusen i de vackra kristalljusstakarna på den vita bordsduken ger ett varmt mjukt sken.

Allt är perfekt!                                                                                                           

Snart är det dags för desserten ni bestämmer er för att ta varsin variant av den utsökta chokladmoussen tillsammans med de färska djupröda hallonen. I smyg smakar ni varandras choklad.

Just nu är allt perfekt!

Innan ni ska lämna restaurangen inser du att du behöver göra ett toalettbesök.

Du öppnar dörren till den lilla toaletten som ligger i ett hörn av lokalen.

Men vad är detta????  

En omisskännlig stank av urin slår emot dig. På de delvis blöta rostfärgade golvet ligger det fullt av ihopknycklade pappershanddukar, remsor av toapapper, tvålhållaren som hänger på sniskan droppar långsamt ut sina sista tvålrester i det vita sprickfyllda handfatet.  På de brungula väggarna står diverse könsord kompanjerat med beskrivande bilder för att försäkra läsaren att man inte missuppfattat budskapet. 

Det perfekta nuet- är som bortblåst!                                                                                                                                                           

Känns det igen?    

Den där behagliga och sköna känslan efter en trevlig middag tillsammans med någon vars sällskap du uppskattar. Sen kommer det förödande efterspelet – toaletten!

Hur skulle man kunna få ordning på detta elände? Nu gör vi ett försök! Tillsammans med en arbetskamrat som inser betydelsen av detta viktiga arbete beslutar vi att besöka och betygssätta diverse toaletter för att sedan göra vår inventering publik!                                                                         

Ok hur gör vi det?     

Vi börjar prata med nära och kära och andra intressenter av vårt ämne, som visar sig vara ganska stort, problemet är välkänt så att säga. Alla och då menar jag verkligen ALLA har ju egna erfarenheter. Samtalsämnet är mycket uppskattat när man väl kommit över den första chocken – kan man verkligen prata om detta ofräscha ämne? Jodå det går alldeles utmärkt, när den första blygseln lagt sig dyker det upp en massa egna erfarenheter och tankar. 

Det är faktiskt som en våg av berättelser som inte tidigare fått tagit plats, nästan som en metoo där inte bara vissa, utan alla har något att tillföra. Befriande att äntligen få ge luft åt sina erfarenheter, upplevelser, tillkortakommande och skämt. Det är inte bara barn i sexårsåldern som kan skratta hejdlöst åt kiss och bajs historier! Ett litet smakprov som kom från en väninna: Väninnan var på en  middag och råkade ”bala taklänges”, som min far uttryckte det. Hon fann sig dock snabbt vände sig till sin bordskavaljer med en förebrående blick ”Men vad gör du”? Mannen var dock inte lika snabb i sin replik utan nöjde sig med att rodna djupt.

Som en start på vårt projekt begav vi oss till stadens slott för att besöka toaletten från 1600-talet, vi vill ju veta hur det gick till ”förr i tiden”. Så här såg den ut (här kommer det att finnas två foton som illustrerar). Eftersom folket på 1600 talet var mycket pragmatiska hade man helt enkelt ett djupt hål närmare bestämt ca 30 meter djupt. En viss avskildhet fanns då  toaletten var belägen vid en yttervägg i  hörn av rummet, ett rejält trälock täckte hålet. Längst ner i hålet fanns ett ”fönster”, nu var 1600-talsfolket inte så ohygieniska som man kan tro, det var ju faktiskt en rejäl å som flöt genom staden. ”Fönstret” låg så nära ån att vattnet flöt in genom fönstret, på så sätt liknande det en modern spoltoalett, dock utan någon reningsproccedur, däremot användes inte dricksvatten som spolning.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Här ska berättelsen fortsätta, men vi behöver fundera på hur vi ska komma vidare, hur ska vi hitta olika platser att göra toalettbesök på?

Vilket geografiskt område?

Ska vi tänka restauranger/mat? Göra en lista på olika kriterier som vi kollar för att få fram en bedömning/poängtal?

Ska vi även titta på andra typer av toaletter som är lite udda?

Historiskt perspektiv, kulturellt, ska vi krydda med lite roliga historier kopplat till ämnet?

Vi måste förstås ha med foton.

Utrymme måste finnas för spontanitet i skrivandet.

Hur gör vi med det praktiska, delade dokument?

Vem skriver vad, det måste vara ett flyt i texten som känns naturlig och inte ryckig.

>> Tillbaka till Karin Flygares kurs i kreativt skrivande

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!

9 Comments

 1. Jag tycker det är en bra inledning som är rolig och medryckande. Beskrivningen av hur ni ska göra er lista kanske ska ändra tempus till dåtid? ”Hur har vi då satt ihop denna lista?”

 2. Texten är roligt skriven. Kontrast mellan det perfekta vid måltiden, tända ljus, ens älskade, ljuvlig mat och sedan komma in på den äckliga toaletten. Du har skrivit bra bilder och det är rörelse. Vi får även veta lite mer om bakgrunden till boken.
  Ang. dina tankar hur ni ska göra tycker jag så här: Börja med att researcha och resa runt och skriva om de toaletter ni besöker. Sen kanske det kommer automatiskt. Det är inte alltid som man har allting klart för sig när man börjar hur upplägget blir, faktiskt rätt sällan, och ni skriver ju ingen roman heller. Jag skulle dela på skrivandet, dvs att ni skriver olika delar av boken. Att dela dokument är inte stort problem, det kan ni göra via google drive. Historiskt perspektiv är jättebra, där har ni mkt att skriva om.
  Boktips: ”Kvinnor jag tänker på om natten” av Mia Kankimäki. Jätteroligt skrivet om hennes egen process samtidigt som hon reser runt i kvinnors fotspår. Jag tror att ni kan få inspiration av den boken. Där kan man snacka om historiskt perspektiv. Ni kan också skriva om er egen process precis som hon har gjort. Finns säkert massor med andra böcker som ni kan läsa där folk beskrivit udda saker. Minns en bok som heter ”Campingland. En berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik” av Josefin Olevik utgiven på Alfabeta som handlar om campinglivet och campare. Har inte läst den själv men tänker att den kan vara nåt för er att kolla in.

 3. Bra inledning. Rolig beskrivning av först maten och sen toaletten. Fattade inte ”bala taklänges” först heller, men det är kanske bra att läsaren blir lite konfunderad, man vaknar till lite, betydelsen kommer ju efter en stund.

 4. En äcklig toalett kan förstöra en fin upplevelse -det har du beskrivit på ett mycket drastiskt och detaljerat sätt. Hälften kunde räcka för att återuppliva egna minnen, även om den här beskrivningen inte känns realistisk.
  Bra att ni visar handlingskraft och ambitiöst tar itu med missförhållandet – tydligt att ni gör det!
  Att gå tillbaka ända till 1600-talet känns inte relevant.
  Reflektera gärna över vad det innebär för restaurangägaren att bli känd för en usel toaletthygien. Maten var ju till full belåtenhet!
  Viktigt med tydliga avgränsningar i fortsättningen.

 5. Vilket roligt bokprojekt! Du fångar verkligen kontrasten mellan den härliga middagen och det bryska ”uppvaknandet” hon fick på toaletten. Det gör behovet av en bok som den ni håller på med mycket tydligt. 🙂
  Beskrivningen av hur du/ni går till väga för att skapa boken är ett bra grepp, tycker jag, blandningen mellan det och anekdoter, bilder, vänners erfarenheter av toaletter och toalettbestyr, historiska toaletter och syn på toaletter tror jag kommer göra en väldigt underhållande bok. Jag förstod inte först det där med att ”bala taklänges”, fick tänka till lite innan poletten trillade ner, haha. Eventuellt kunde man förtydliga vad det handlar om? Eller så fattar jag bara ovanligt trögt!

 6. Det känns som en härlig start på ett reportage, eller reportagebok, när man inledningsvis får smörja kråset. Det blir en stor kontrast till mötet med ställets toalett.
  Är det tänkt att beskriva existerande toaletter? Ja då är frågan om boken ska namnge dem, och då är de lättast att peka de allra fräschaste ställen man kan hitta. Man kan annars tänka sig toalettens ägare har synpunkter på vad som skrivs.
  Det finns säkert många toalettyper att skriva om, toalett på flyg, på tåg, på sjukhus, kontor m.fl.
  Utmärkt idé tycker jag.

 7. Detta starten skulle inte funka på mig i alla fall. Jag skulle länga mig en bok som börjar på det viset. jag har också svårt för att tänka mig en topprestaurang som har en så vidrig toalett. Det är inte realistiskt. Sen blir jag osäker på vad som är din text. Vi kan diskutera ditt bokupplägg på träffen men det är svårt att skriva nåt om det för det kan vara på så väldigt många olika sätt.

 8. Du har ett roligt och tilltalande språk! Du målar upp bilden om den perfekta måltiden och det känns som man sitter där på restaurangen. Det är roligt när det uppstår något oväntat som att toaletten inte är trevlig. Det är snyggt grepp som gör att man kommer ihåg texten.

 9. Rolig och tydlig läsning! Ja, det där med toaletter skulle man ju faktiskt absolut kunna göra något åt. Restaurangägarna skulle kunna göra det lika mysigt som övriga lokaler och att prioritera städningen. Förstod inte historien om väninnan som ”balade taklänges” riktigt (men jag brukar inte alltid förstå poängen, är lite trög där… ) Själv tycker jag inte att vi på denna skrivarkurs ska lägga ihop våra kloka huvuden avseende toaletter på restauranger utan träna på vårt eget skrivande och hjälpa varandra när det kommer till skrivandet. Du gör det ju så bra så mitt förslag är att du skriver ihop något om att toaletternas kvalitet/utseende/fräschhet är viktigt och skicka in det som reportage till någon tidning, sprida kunskapen. Du skriver ju dessutom med humor – använd det:-)

Skicka in en text/kommentar!

Your email address will not be published.