Ingvors 1:a text

Ingvors första text

Dasset

Det var en ljum och skön sensommarkväll, jag själv gick den längs den vidsträckta stranden, njöt av ensamheten och naturljuden runt mig, vattnets långsamma och mjukt rullande vågor mot strandkanten, de ängsligt pipande fågelhonorna, humlornas surrande, doften av sand, tång och hav.

Vi var ett gäng väninnor som hyrt en stuga på Österlen, väldigt trevligt, men också skönt att lämna gruppen för en egen stund.

Jag följde strandlinjen och kom efter en stund fram till ett litet trähus med ett hjärta på den nötta men vackra dörren. Nyfiket tog jag i det smidade handtaget, som lät sig öppnas. Det var precis som jag anat, ett annorlunda dass. En behaglig värme slog emot mig, på golvet låg färggranna trasmattor, färska blommor stod i en gul nött men vacker vas framför det lilla vitmålade fönstret, tunna vita gardiner fladdrade till i luftdraget från den öppna dörren, en vit emaljerade kanna med tillhörande handfat stod under fönstret på en enkel trälåda. Den gröna olivtvålen som låg bredvid kannan gav ifrån sig en svag doft. Väggarna var tapetserade med blomsterängsliknande motiv.  I en korg låg  veckotidningar inom de mest skiftande områden, vilka till min förvåning, verkade vara de senast utgivna.

En liten vitmålad bokhylla prydde den ena kortväggen, förbryllad öppnade jag den ena boken efter den andra, alla sidorna var vita och tomma men vid den sista sidan fanns en vackert utsirad penna, alla böcker hade varsin penna i unikt mönster och färgsammansättning.

Nu fick jag syn på själva dasset som var lite mer av den traditionella varianten, i alla såg det ut så vid första anblicken. Ett runt hål med ett rejält trälock, naturligtvis måste jag stilla min nyfikenhet genom att öppna locket, där slutade likheten med vad jag förväntat mig. Hålet verkade oändligt, den omisskännliga dassdoften var helt borta istället fanns en svag doft som liknande den som kom från olivtvålen.

Vart hade jag kommit? Det var som jag stigit in i en saga, fanns världen kvar utanför det lilla huset? Plötsligt blev jag orolig tänk om jag fastnade in en annan värld, fantasin tog tag i mig. Snabbt gick jag de få stegen till dörren som nu slagit igen, jodå den gick att öppna. Puuh!

Utanför

Världen utanför var precis som ”vanligt”, vilken lättnad!                                                                                                                                     

Jag betraktade förundrat det lilla huset utifrån, vad var det som hade hänt, var det en dröm? Jag tog i handtaget för att öppna, men nej, det gick inte att öppna nu! Eftersom det var en sådan underlig händelse som jag varit med om så bestämde jag mig för att lägga det långt bak i min minnesbank och inte berätta för någon vad jag varit med om, ett enkelt beslut, – ingen skulle ändå tro mig, snarare skulle man tro att jag hade något hjärnspöke.

Nu började jag istället fundera på toaletter – hur udda är inte det? Det finns ju White Guide för krogar med utsökt mat. När man ätit behöver man ju så småningom en toalett. Toaletten vill man gärna ska vara ren och fräsch, vilket tyvärr inte alltid är fallet. Tänk om man skulle göra en Brown Guide? Eller kanske ett bättre namn  Skit guiden? Nu kom fantasin igång, alla som äger någon form av matställe vill ju få kunder, skulle en extra fin toalett kunna var en del i att man faktiskt väljer ett visst matställe, restaurang, campingplats, gästhamn eller dylikt? Tänk om det blev viktigt för de som erbjuder mat att även kunna erbjuda en särskilt fin toalett? Precis som man lägger energi och fantasi för att åstakomma en häftig inredning i matlokalen gör man en läcker, vacker eller rolig inredning på toaletten? Å tänk om det skulle bli en del i marknadsföringen, då vill man ju vara med i en bok/guide som testar och betygssätter toaletten, allt i syfte att få fler betalande gäster? Då måste ju någon åtta sig rollen att vara den som sätter betygen!                                                                            

Den personen skulle kunna vara jag!                                                                                                                                                                               

Eftersom jag gillar att resa skulle det kunna vara ett sätt att finansiera mina resor.

Fortsättning följer..

>> Tillbaka till Karin Flygares kurs i kreativt skrivande

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!

7 Comments

 1. Vad fint du beskrev allting, man var ju där:-) Jag gillar mystik så när du trodde att du kanske hamnat i en annan värld tänkte jag att nu händer något spännande. Du vände och kom med inspirationen om fina dass, vilken härlig idé! Det behövs ju verkligen eftersom toaletterna på restauranger sällan är mysiga. Jag skulle vilja ha mer fantasi, men det är ju jag som gillar det förstås….. 🙂 Personligen minns jag en gång för länge sen, när jag hälsade på några bekanta under smällkalla vintern och skulle besöka deras utedass: Jag trodde jag skulle frysa rumpan av mig därute men det visade sig vara hur mysigt som helst, med värme, härliga färger och tavlor. Det är alltså ingen dålig idé….

 2. Åh, så fint ett utedass kan beskrivas!
  Du har valt jag-perspektivet vilket ger hög närvaro. Läsaren är med jaget på promenaden, man hör riktigt ljuden och känner dofterna.
  Det börjar oskyldigt, men med meningen:
  Nyfiket tog jag i det smidade handtaget, som lät sig öppnas. Det var precis som jag anat, ett annorlunda dass
  blir det en slags vändpunkt i berättelsen. Fint beskrivet hur det såg ut med fladdrande gardiner etc. Och sen nästa grej: böckerna med vita sidor och en penna på slutet. Och sen: när jaget öppnas dasslocket är som ett oändligt hål dessutom med en underbar doft. Står jaget inför ingången till en annan värld? Spännande. Som Alice i Underlandet?
  Med sista stycket tar dock berättelsen en annan ände. Tycker nästan du skulle slutat innan dess, eller med ett annat avslutande stycke.
  Våga dig ut på lite okända marker och skräm oss lite 😊
  Blandningen mellan det kända/vardagliga och sedan det okända oförklarliga gör det spännande. Alltså det okända evighetshålet, sen är dörren stängd. Ha😊
  Bra utfört!

 3. Hade inte väntat mig vändningen på slutet, det blev något helt annat än den mer drömska inledningen. Ska bli intressant att se hur du knyter ihop det i fortsättningen. Jag tyckte om den mer trolska tonen i början men så är jag en hopplös romantiker 🙂 Dina miljöbeskrivningar var mycket bra, levande och ”spot on”.
  Pröva gärna att byta ut några komman mot punkt, speciellt i första stycket. Tror att det kanske skulle bli lättare att följa med i texten då.
  En mycket intressant ide om ett magiskt dass och jag är mer än nyfiken på fortsättningen!

 4. Du är väldigt duktig på miljöbeskrivning och skulle antagligen bli en bra dass-miljöbedömare med öga för detaljer. idén att dasset i berättelsen är en ingång till en annan värld av olivtvål är en väldigt intressant start på en fortsättning, typ Narnia. Speciellt som dasset är ett så vardagligt och opretentiöst rum. Nu tyckte jag kanske att du missade det poetiska och fantastiska i din berättelse med det slutet som den har nu. Men det beror på vad det är för text.

 5. Jag håller med om att det blev intressanta vändningar i texten! Skrattade högt åt ”Brown gudie”, klockrent! Jag gillar din första målande beskrivning av dasset. Det kändes som kunde känna dofterna……. Däremot så skulle jag vilja veta mer om ”saga” delen, mysteriet.

 6. Intressant hur texten gör en oväntad vändning, två gånger. Först upplevde jag den som en realistisk betraktelse eller ett kåseri, sedan övergick den i saga, och sedan i något annat, kanske en dagboksfundering eller ett brev till ett förlag eller kompis om en idé till Brown Guide.
  Tycker om beskrivningen av dasset, kontrasten mellan hur man tänker sig ett dass och hur detta såg ut. Men ser det framför sig, beskrivningen är levande. ”En behaglig värme slog emot mig, på golvet låg färggranna trasmattor, färska blommor stod i en gul nött men vacker vas framför det lilla vitmålade fönstret, tunna vita gardiner fladdrade till i luftdraget från den öppna dörren…..”
  Tycker också mycket om idén med en Michelinguide för toaletter!
  Ser fram emot en fortsättning. Jag blir nyfiken på om den blir mer sago/fantasy-inriktad eller om det blir mer en mysdeckare, kanske, eller något annat? Kanske det är ett reportage, och det blir själva guiden som följer?

Skicka in en text/kommentar!

Your email address will not be published.