Elisabeths 4 text

Brev till min svägerska 2

Hej Gunvor!

Äntligen tar jag mig i kragen och skriver till dig. Du var och är min svägerska, som jag gärna vill ha fortsatt kontakt med!

Det är två år sedan din bror och min f d äkta man gick ut i skogen och somnade in. Att han valde det slutet förvånar mig egentligen inte. Han gick ju alltid sin egen väg. Inget konstigt med det egentligen. Jag vet ju att hans hälsa inte var den bästa. Under våra sista olyckliga år tillsammans överlevde han trots allt. Flera destruktiva år där ingen av oss förmådde vända utvecklingen. När han efter många om och men flyttade tillbaka till den plats där han växte upp fick han rätsida på livet i alla fall.

Plötsligt hade han skaffat jobb, flyttat in till en kvinna och återfått kontakten med er syskon. En fantastisk  vändning efter alla år med sjukskrivning, missbruk och allmän dekadens. Jag är full av beundran! Själv kände jag mig som en förlorare eftersom jag inte insett vad som var det bästa för oss båda. Jag borde ha brutit vårt förhållande långt tidigare för att slippa mycket elände.

När han flyttade var det i alla fall en stor lättnad för mig och jag firade med en liten flaska bubbel på farstubron till mitt fritidshus.

Jag var ju angelägen om att få iväg honom, vilket bl a fick till följd att jag inte var observant på vad han tog med sig. Vi gjorde ingen regelrätt bodelning utan han drog iväg med de saker han ansåg tillhörde honom. Vissa av dem är och var ovärderliga för mig. Det är först och främst videofilmerna  från våra vildmarksresor till Alaska. Äventyrliga resor som vi båda värderade högt och som jag aldrig gjort utan honom.

Vi filmade mycket och från en resa satte vi ihop en film, som jag är mer än stolt över. Vet inte hur många gånger jag bett honom skicka filmen till mig. Lika många gånger som han lovade att jag skulle få den. Jag saknar den djupt fortfarande och har inte gett upp hoppet om att få se den igen.

Nu har åren gått och jag bönfaller och påminner dig om att jag vill ha den. Jag vill återuppliva de fina minnen jag har från vår lyckliga tid tillsammans. Många äventyr som vi båda uppskattade. Att leva vildmarksliv bland björnarna i Alaska är inte alla förunnat. Men vi var där!

Gunvor, vill du hjälpa mig? Hur och var kan vi komma överens om. Helst vill jag träffa dig och minnas vad som hänt och påminnas om både glada och tragiska händelser.  Gärna se filmen tillsammans om du vill?

Om du inte vill träffas är jag dig evigt tacksam om du skickar videofilmerna till mig. Jag står självklart för alla kostnader. Ser fram emot att höra från dig!

>> Tillbaka till Karin Flygares kurs i kreativt skrivande

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!

7 Comments

 1. Ja det här var rakt på sak. Det är på sätt och vis ett vanligt brev, men samtidigt en hel livsberättelse. Kanske skulle svaret från svägerskan kunna räta ut en del frågetecken kring mannen som gick ut i skogen och somnade in.

 2. Sååå mycket trevligare och öppet brev till din svägerska. Jag gillade det. Tänker lite på mottagaren och att hon faktiskt kanske förstår dig nu när du beskriver det så fint. Personligen tycker jag du skulle kunna ta bort ”bönfaller” och att du påminner om vad du vill. Istället ersätta det med att du vill minnas alla goda tider och be om hennes hjälp. Kanske kan du undvika att skriva hur mycket du ville bli av med honom. Tänker att det är ju hans syster du skriver till. Tänk dig att du är i hennes situation så blir det nog lättare:-) Bra jobbat hur som helst! Snart kan du nog skicka det och få dina filmer:-) Bra förslag det där med att ni kan ses och se filmerna tillsammans. Du tar fram det som var positivt i förhållandet utmärkt! Tror det är viktigt; det som gick fel men som faktiskt var bra.

 3. Den här versionen känns mycket bättre än den förra, jag skulle nog ta bort meningen där du säger att du firade den dagen han flyttade ut och även ändra ”bönfallermeningen”.
  Sista styckena som börjar med Jag vill återuppleva…och fram till slutet av brevet,
  kändes varmt och omtänksamt, en uppriktig önskan..

 4. Jag tycker att du har fått ett fram ett fint brev till Gunvor! Du är ett stråk av uppriktighet i det du skriver som du balanserar bättre i det här brevet. Det är några ställen som jag tänker skulle göra sig bättre i en omformulering. ex ”Nu har åren gått och jag bönfaller och påminner dig om att jag vill ha den.” Jag tolkar ”bönfaller” som ett väldigt starkt och dramatiskt ord.
  Ett annat exempel är: ”Helst vill jag träffa dig och minnas vad som hänt och påminnas om både glada och tragiska händelser. ” Jag skulle nog skriva något i stil ”minnen i glädje och sorg” istället.
  Jag gillar att du bjuder in till att se den tillsammans. Det är fint!

 5. Det blev ju ett väldigt fint brev till slut där du fick fram allt du ville. Du har bra ton som varken är kravfull eller känns bitter efter åren med din make. Jag tycker verkligen att din svägerska borde nappa på så att ni både kunde träffas och att du fick din film.

 6. Tycker definitivt tonen är bättre för att fylla det syfte du är ute efter. Bra balans när du beskriver om ert förhållande, ärligt om hur det var jobbigt men inte anklagande och bittert. Jag saknar dock från den första versionen den inledande meningen ”Jag kallar dig fortfarande min svägerska.” Det var en av min favoriter!

 7. Om jag var Gunvor och fick detta brev skulle jag bli väldigt glad. Jag tror du är på riktigt god väg att lyckas smälta henne. Du visar så fint vad han betydde för dig. Och att Gunvor också betyder något för dig. Jag funderar bara lite kring ”Nu har åren gått och jag bönfaller och påminner dig om att jag vill ha den.” Det kan låta som en förebråelse, eller en baktanke med de fina sakerna du skriver innan, så vill du vara helt säker att inte trigga något hos hennes tror jag det kunde formuleras om en aning. Liksom att du var ”angelägen att få iväg honom” – kanske en liten omformulering där med, men kanske inte, det beror ju lite på vad som är underförstått eller ej, vad Gunvor redan vet och ej.
  Gillar skarpt: ”Gunvor, vill du hjälpa mig? Hur och var kan vi komma överens om. Helst vill jag träffa dig och minnas vad som hänt och påminnas om både glada och tragiska händelser.  Gärna se filmen tillsammans om du vill? ” Det partiet skulle definitivt få mig att smälta.

Skicka in en text/kommentar!

Your email address will not be published.