Annettes 5 text

Två barndomsvänner på café  

Tekoppen skramlar när Lisa ställer tillbaka den på fatet. Hon undrar vad Susanne menar. Jag känner att man ska göra som man blir tillsagd, svarar Susanne.

-Menar du att jag ska gå emot hela min känsla och själ, göra något som jag känner är totalt galet?

-Ja, alla säger ju att man ska vaccinera sig. Det är ju ni som vägrar som gör att viruset blir kvar!

-Det stämmer ju inte i verkligheten. De som vaccinerar sig blir ju sjuka ändå.

-Ja, men inte lika mycket. Vill du verkligen riskera ditt liv på grund av att du är en foliehatt?

-Vad menar du med det? Jag tror inte på att de planterar in något chip i oss, som en del påstår. Jag tror bara inte på detta vaccin och vill inte riskera onödiga och allvarliga biverkningar.

-Läkarna säger ju att det är så vi ska göra.

-Läkare ja, de skriver ju ut en massa mediciner till folk. Mediciner som ger oss biverkningar och när vi sen påpekar det så vägrar de inse att det är medicinen som är anledningen.

-Ja, jag litar i alla fall på läkarna och vetenskapen.

-Det respekterar jag till fullo, Skillnaden är att det gör inte jag. Kommer du ihåg när läkarna garanterade att Neurosedyn var helt ofarligt, tills man upptäckte att barn började födas utan armar och ben.

-Du är ju urbota dum, fattar ju ingenting. Det var ju på deeeen tiden.

-Tänk efter. Alla anser sig vara experter, men egentligen är det ingen som vet. Det har blivit en masspsykos på grund av rädsla, vilket skapat fientlighet.

-Ja, jag vill i alla fall inte dö så jag vaccinerar mig. Varför är du så emot vaccin?

-Va, det är jag ju inte. Bara emot just detta som inte är välbeprövat.

-Varför då? De säger ju att man ska ta detta.Only dead fishes follow the stream. Använd hjärnan. Tar du vaccin mot exempelvis gulsot så får du ju inte lite gulsot, du får det inte alls. Tar du vaccin mot lunginflammation så får heller inte detta.

-Ja, men det är ju en heeelt annan sak. Nu råder det en pandemi och den måste vi få bukt med.

-Hur menar du då, nu när människor insjuknar ändå, trots vaccin? Det är ju något som inte stämmer här. Jag tror istället att vi behöver ändra vårt beteende på lång sikt.

-Som jag sa så insjuknar man inte lika mycket.

-Hur vet du det?

-Jag vet, experterna säger ju det.

-Jag hävdar att det inte stämmer. Så många i min omgivning som har insjuknat, vaccinerad som ovaccinerad, och de har insjuknat allihop, varken mer eller mindre.

-Men varför är du så envis? Gör nu som alla andra.

-Vadå alla andra? Alla tar inte vaccinet, dels för att det är en chansning, man kan bli enormt sjuk och dö av själva vaccinet, precis som man kan bli av sjukdomen. Det borde vara varje människas rätt att bestämma över sin egen kropp. Finns även med i vår grundlag för övrigt.

-Jag tycker du är dum och borde ha munskydd på dig heeeela tiden.

-Jaha, jag tycker DU är dum som agerar på detta sätt. Detta vaccin är inte garanterat och hjälper uppenbarligen inte.

-Jag tycker du är en idiot!

-Vi har känt varandra sen vi var små och nu verkar det som att du inte vill ha med mig att göra längre. DET tycker jag är tråkigt och faktiskt skrämmande. Jag tycker DU är en idiot som går på mig så här.

-Luta dig bakåt, kom inte nära mig! Du smittar och är inte vaccinerad.

-Men snälla du, jag smittar ju inte mer än du gör.

-Jo, det gör du eftersom du inte är vaccinerad, förstår du inte det?!

-Så mycket dubbelmoral. Du borde ju inte vara rädd eftersom du säger att det skyddar.

-Alla ni som är ovaccinerade borde inte få vård när ni behöver det, anser jag.

-Vad är det du sitter och säger?

-Jag menar det, på riktigt.

-Vet du; jag har läst historia och detta börjar likna tiden under andra världskriget. Klyftor skapades mellan människor på grund av stark rädsla. Precis samma sak händer nu.

-Det skiter jag i, du gör fel!

-Det smittar ju oavsett hur man gör. Jag vet många i min omgivning som hamnat på IVA på grund av vaccinet och de flesta insjuknar lätt, oavsett om de är vaccinerade eller inte. Jag litar mer på verkligheten än på massmedia. Att de gömmer undan fall där människor blivit allvarligt sjuka av vaccinet gör i alla fall mig misstänksam.

-Du är inte min vän längre!

-Men snälla Susanne, kan vi inte försöka se klart på situationen och respektera varandras val bara?

Aldrig, kom igen när du har vaccinerat dig!

-Men du, det är ju det här som är förtvivlat mycket värre än själva viruset; det psykosociala beteendet.

-Jag vill inte träffa dig mer, du tar inte det ansvar du borde.

-Det gör mig ledsen Susanne, men okey. Om det är så du känner det. Förstår det inte men respekterar det.

-Vi har varit vänner i många år, men att du inte förstår och respekterar att vi alla måste hjälpas åt, visar att du är en svikare.

-Jag sviker ingen Susanne! Däremot skulle det vara ett svek gentemot mig själv om jag går emot min innersta känsla.


Susanne reser sig plötsligt upp, slänger servetten på bordet och går hostande därifrån.

-Hallå, ropar servitrisen. Hur vågar du komma hit hostande? Stanna hemma om du är sjuk! Susanne svarar inte men tänker stilla för sig själv att det inte spelar någon större roll eftersom hon är vaccinerad. Lisa sitter kvar, skakar stilla på huvudet och tänker på vilken dubbelmoral som råder i samhället och vilken galen värld vi lever i. Vi behöver ju ändra på vårt beteende för att det ska bli bättre. Några veckor senare börjar Lisa känna sig hängig, tar ett test som visar positivt. Hon ringer sin väninna Susanne, trots att hon sa upp vänskapen tidigare. – Susanne, svarar hon rosslande. – Hej Susanne, det är Lisa. Jag ville bara kolla hur det gått för dig? – Jo tack, jag fick covid så tack så j-la mycket, fräser hon. – Har fortfarande problem med stämbanden. – Men hallå, det var ju DU som smittade mig, svarar Lisa. I några veckor ligger Lisa hemma i feber och stark huvudvärk, men blir bättre för var dag som går. Susanne har fått tillbaka sin normala röst, sitter hemma och funderar på hur hon kunde vara så hård mot sin barndomsvän. Det gick ju bra trots allt.

Vad som händer längre fram är det ingen som vet, men väninnorna träffas inte längre. Klyftan blev för stor att reparera.

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!

6 Comments

 1. Det gick ju bra att skriva dialog. Jag tycker själv att man får fart på händelseförloppet i en text om folk pratar. Sättet de pratar på är också ett sätt att snabbt skildra person. Den som läser ”fyller i” och personteckningen sker successivt. Ofta är det konflikt och intressen som driver saken framåt och frågan om vaccination är ett aktuellt ämne som intresserar folk i dessa tider.

 2. En mycket bra dialog. Den känns verklig och flyter på bra. Det vara bara på ett ställe jag blev lite förvirrad över vem som sa vad men fann tråden snabbt sen igen. Du gestaltade bra de två personerna genom dialogen.

 3. Spännande diskussion, och slår mig att denna schism i samhället behöver skildras mer just på detta plan, hur det blir mellan enskilda människor. Vet inte om jag sett det förut. Gräva skyttegravar är vi människor bra på, och det visar du väldigt träffsäkert i detta möte mellan gamla vänner. Kanske blir klyftan än större av att ingen egentligen vet vad de pratar om, och ingen egentligen orkar ta reda på fakta utan hellre håller fast vid sin inre känsla som vägledning. Bra skildring av detta typiskt mänskliga sätt att hävda sina åsikter.
  Oftast brukar det vara vaccinförespråkare som har mer på fötterna i diskussioner, men här var förhållandet det omvända. Intressant sätt vända det på, att hon som litar på vetenskapen blir den mest ”köra huvudet i en vägg”-mässiga.

  Dialogen flöt på väldigt bra, kändes trovärdig. Något ställe blev jag förvirrad över vem som sa vad, n.b. här:

  ”-Va, det är jag ju inte. Bara emot just detta som inte är välbeprövat.
  -Varför då? De säger ju att man ska ta detta.Only dead fishes follow the stream. Använd hjärnan. Tar du vaccin mot exempelvis gulsot så får du ju inte lite gulsot, du får det inte alls. Tar du vaccin mot lunginflammation så får heller inte detta.
  -Ja, men det är ju en heeelt annan sak. Nu råder det en pandemi och den måste vi få bukt med.”
  Vem säger Only dead fish… Jag uppfattar det som att det är Lisa igen? Kanske det bara fattas ett pratminus?

  Tror också det hela skulle förhöjas om du tråcklade in lite mer beskrivande detaljer här och var.

 4. Dialogen känns äkta. Just så kan ett samtal gå till. Du kan ju skriva dialog Annette! Kanon! Sätt bara in lite gestaltning på sina ställen. Nåt som händer, Susanne himlade med ögonen eller ”servitrisen torkade av borden” eller ”Lisa rev sönder servetten” eller bara så enkelt som ”säger Lisa”. Kanske det blir lite tyst emellan dom en stund också och då hör man slamret av kaffekoppar eller en polissiren på gatan. Skriv också in namn lite här och var så man fattar vem som säger vad. Börja gärna berättelsen med en liten miljöanvisning så vi kan bilda oss en bild om var de sitter och hur de ser ut.

 5. Detta är verkligen ett extremt exempel på dialog i en text. Det är spännande att läsa av den anledningen. Du redovisar väl de många argumenten för och emot vaccinering i kvinnornas samtal. Möjligen blir det lite undervisande och övertydligt presenterat i dialogfor. Jag tror att den förbättring av texten skulle vara att du fyllde på med allvetande kommentarer (Ingen av de två väninnorna är ju huvudrösten) t.ex. hur de reagerar på varandras kommentarer, och hur miljön ser ut. Använder de den på något vis under samtalet? Berättelsen har ett roligt och överraskande slut som utmanar bådas hållning. Du skulle kunna antyda det från början så knyter du ihop berättelsen bättre. Kan servitrisens kommentar koma tidigare så den också ett inlägg i debatten? Det är inte alls nödvändigt men kan pröva vad som händer.

 6. Din text återger en trovärdig och aktuell diskussion vänner emellan. Rädsla blockerar bådas sinne och de försvarar envist sina egna åsikter. Dialogen utmynnar – vilket är vanligt – i att egna uppfattningar förstärks.
  Du har skrivit i dialogform, vilket klart visar på ståndpunkterna och motsättningarna.
  Tror tyvärr att inställningen till skyddsåtgärder mot pandemin kommer att öka konflikterna i samhället. Just nu ökar polariseringen mellan politiska partier och mellan olika forskargrupper. Att detta får till följd att medborgarnas rädsla ökar råder det väl inget tvivel om.
  Bra dialoger och argumentation som belyser aktuell situation.

Skicka in en text/kommentar!

Your email address will not be published.