/

Européerna som går i döden för din rätt att kritisera

Traktens Erling Persson har tagit in mycket krigs- och krisinformation den senaste veckan. Något behöver komma ut också. Inte minst konstaterandet att ord kan komma bestyckade.

Demokrati. På inga sätt ett felfritt och perfekt styrelseskick. Vi har rätt att säga det. Vi har rätt att kritisera det. Vi behöver inte ens tvätta, frisera och syssla med konstruktiv kritik. Det gäller även källor. Så utöva din rätt att vara kritisk. Att debattera. Att diskutera. Att argumentera. Det digitaliserade samhället Sverige, världens tredje mest uppkopplade nation, har kanske som främsta uppgift att visa sin beredskap på just detta sätt. Låt oss vara en nation som inte går att lura och vilseleda. En mångmiljonrörelse med unga som gamla som är ”skeptiska”. Som tänker efter före. Som stolt värnar lagom och delar med besinning.

Sjung den lilla ramsan, VVV på WWW. Foto: Erling Persson

Just nu står ett europeiskt lands folk ganska ensamt – fysiskt – vid fronten och försvarar med stort mod din rätt att kritisera och din möjlighet att leva i en demokrati. Hjälp dem gärna på alla sätt du kan: Swisha till hjälporganisationer, erbjud tak över huvudet och ett mål mat, be om fred – men framför allt hjälp till med att göra cyberkriget renhårigt och svårt att föra. Sjung den lilla ramsan VVV på WWW: fråga dig vad, vem och varför. I en demokrati har man skyldigheter men också rätt till information för att sedan själv kunna bestämma över sina beslut. Och sedan vara beredd att ta konsekvenserna av dem. Väljer du i detta nu att till exempel hjälpa Putin genom att besinningslöst dela propaganda är det kanske dags att läsa på och kryssa av MSB:s lista över vad du behöver ha hemma om det blir dags att plocka fram den lilla broschyren MSB1186, som är mer skrämmande läsning än Stephen Kings samlade produktion. Det där sista tjänar du nog på att VVVVV:a. Vad skriver jag egentligen? Vem är jag som skriver det? Varför skriver jag det? Vilket är mitt syfte? Vill jag uppnå något speciellt genom att skriva det?

Nu har jag skrivit det och du har läst det. Det går inte att ta tillbaka. Words can be weapons. På gott och ont.

#standwithukraine #letdemocracywin

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.