Start

Är ayurveda läran om örter? Ja, det trodde några av deltagarna på helgkursen på Eskilstuna golfrestaurang. Inte så konstigt kanske, det är ju så vi vanligtvis möter begreppet i medierna. Men ayurveda är något mycket större än så. Om allt det stora fick vi under helgen lära oss av Peter Ljungsberg från Veda Lila.

Ayurveda är kunskap om livet. Det är en lära om att hitta balans i sig själv och i världen. Att börja i sig själv, lära känna sig själv och att vara sitt sanna jag. 

–  Hälsa är det naturliga. Varför är så många sjuka idag? Vi har förlorat vår kontakt med oss själva, med naturen, moder jord och universum, säger Peter. 

Peter Ljungsberg har arbetat med ayurveda i trettiofem år och haft hundratals föreläsningar och därtill ett tusental privata sittningar med människor som sökt hans hjälp. Allt började med att han själv mediterade. Snart prövade han att genomgå en panchakarmabehandling, som är en rening av kropp och sinne.

– Kroppen måste in i vila. Det är först då den släpper ifrån sig gifter. Samtidigt kan man komma i kontakt med sig själv och saker och känslor kan komma upp till ytan. Processen kan vara jobbig, men man mår så mycket bättre efteråt.

Peter hade hittat sitt sätt att leva, och nu delar han med sig av sina kunskaper och insikter. Det är lite kyligt i lokalen, men vi värmer oss med te och filtar när Peter förklarar.

Peter Ljungsberg förklarar doshor.

Vad är du för personlighetstyp? I ayurvedan pratas det om tre olika doshor. Det är Vata: En slank kroppsbyggnad, oregelbunden hunger, energisk till sin läggning, tendens att oroa sig. Det är Pitta: Medium kroppsbyggnad, företagsam, skarpt intellekt, stark hunger, tendens till ilska, ogillar varmt väder. Och det är Kapha: Kraftig kroppsbyggnad, stark, uthållig, lugn, blir sällan sjuk, tar långsamt in information, gott minne.

Alla är vi en blandning av de här olika doshorna, men med mer av en, eller två. Med hjälp av dem kan vi förstå oss själva bättre och också se hur vi hamnar i obalans och förstå vad vi kan göra för att komma tillbaka i balans. Vidare kan de hjälpa oss att förstå andra bättre, när vi ser hur deras dosha fungerar. I förlängningen kan vi också förstå världen bättre.

Andra dagen gick vi mer in på hur ayurveda kan hjälpa vid sömnproblem, stress, utmattning, viktproblem och relationer. Sist men inte minst fick vi lära oss om maten, hur och vad vi bör äta. 

Kursen hölls på Eskilstuna golfrestaurang. Jag fick schnitzel till lunch och det var gott!

I skrivande stund vet jag att åtminstone en person redan har gjort en livsstilsförändring. Vi som var med ska hålla kontakten i en facebookgrupp. Initiativtagaren Anna (inte jag) säger så här:

–  Det här har satt igång en process. Det ska bli kul att se vad det kommer leda till!

Avslutnigsvis, för att knyta ihop säcken; Det finns bra ayurvediska örter också. Men vad just du behöver, det är individuellt, du får börja med att lära känna dig själv. 


Fakta om ayurveda

  • Ayur betyder liv och veda betyder kunskap på sanskrit.
  • Yoga är en del av ayurveda. 
  • Den ayurvediska läran är tusentals år och kan spåra rötter till 5 000 år före vår tideräkning.  
  • Inom de ayurvediska traditionerna ingår såväl barnmedicin som kirurgi, sexuell rådgivning och medel mot demoner. Svensk  sjukvård ställer sig generellt mycket skeptisk till ayurveda då inga vetenskapliga belägg finns för dess effektivitet. Veda Lila använder ändå beskrivningen hälsovetenskap. I en utredning från 2019 om så kallad komplementär och alternativ medicin (KAM), rekommenderas lagstiftning som ska förbjuda utredning och behandling av allvarlig sjukdom, men tillåta symtomlindring med alternativa metoder.  En viss uppmjukning syns alltså hos skolmedicinen.

Anna Höök

Jag skriver om det jag tycker är viktigt, det jag tycker om, och det jag vill lära mig mer om. Jag skriver för att jag älskar att skriva.