//

Ny förening ska utveckla kulturen på Krogbacken

En ny förening i Oxelösund ska utveckla kulturlivet på den anrika orten. Kultur på Krogbacken är nästa steg i kultursatsningen som Thord och Maria Lindé inledde 2020.

Kultur på Krogbacken ska ta Oxelösunds kulturliv till nästa nivå. Fr. v: Torbjörn Andersson, Thord Lindé, Lasse Lindberg, Karin Ekholm.

Kvällskonserterna och författartisdagarna på Krogbacken är numera stående inslag i det oxelösundska kulturlivet. Thord och Maria Lindé letade aktivt efter en plats där de med sitt kontaktnät, sitt engagemang och sin omättliga vördnad för historien och för kulturens krafter kunde skapa en scen.

Deras arbete är välrenommerat, det har satt Gamla Oxelösund på kartan. 2022 tog Thord och Maria emot kommunens pris till årets kulturella eldsjäl. Nu är det dags för nästa steg.

För det krävs fler idéer, menar Thord. Och fler idéer kräver fler huvuden. Föreningen Kultur på Krogbacken ska involveras steg för steg. Sommaren 2024 är tanken att den ska överta ansvaret för mycket av verksamheten.

Men det betyder inte att paret Lindé kastar in handduken.

– Vi är medlemmar i styrelsen och kommer att vara aktiva i föreningen, säger Thord.

I styrelsen ingår även Lasse Lindberg, Torbjörn Andersson, Karin Ekholm och Martin Atterby.

Lasse Lindberg är nöjeskonsult och musiker, uppskattad både nationellt och internationellt, och han ser fram emot att ägna sig åt Krogbacken.

– Jag är glad att Thord och Maria satsar på orten. De här inspirerande och duktiga människorna skulle kunna göra bra saker tillsammans för att lyfta Oxelösund, säger han.

Torbjörn Andersson är bokinfluerare och har arrangerat författarevenemang i decennier. Ifjol missade han inte en författartisdag på Krogbacken.

– Till slut kunde jag inte hålla tyst om att jag gör ungefär samma sak som Thord och Maria. Och på den vägen är det, säger han om hur han blev en del av föreningen.

Karin Ekholm är ordförande i Skärgårdsmuseets styrelse och medlem i Hembygdsföreningen. Sedan Thord och Maria tog över har både museet och föreningen täta samarbeten med verksamheten på Krogbacken.

– Det var ett jättelyft för hela Oxelösunds kulturliv, säger hon.


Musikframträdanden på Krogbacken 2023

  • 1 juli. Eric Bibb
  • 8 juli. Ladies got the Blues
  • 15 juli. Jazztrombonist Karin Hammar med kvartett Fab4
  • 23 juli. Traditionella Bellmandagen
  • 29 juli. Jazzbasist Hans Backenroth Q

Författartisdagar på Krogbacken 2023

  • 4 juli. Louise Tillberg.
  • 11 juli. Herman Lindqvist.
  • (Datum oklart). Nicklas Dag och Natt.
  • (Datum oklart). Svante Weyler.
  • (Datum oklart). Kerstin Hermelin.

Dessutom visar Louise Tillberg och Heléne Biörklund-Gustafsson konst på övervåningen.

Christoffer Paulstam

En äldre man på cykel stannade bredvid mig och satte foten i backen. ”Ursäkta,” sa han, ”men jag måste bara säga: vad glad jag blir när jag ser en människa gå och läsa en bok istället för att titta ner i telefonen!” Han tackade mig två gånger, sa att jag gjort hans dag och cyklade vidare, nynnande på en frisk melodi.