//

En bit Norrland i Södermanland

Start

Sörmlands museum har verkligen prickat rätt i tiden med utställningen kring Sermon Shabas bilder av norrsken. Under det här årets början har antalet norrskensfotografer ökat lavinartat – påhejade av sociala såväl som klassiska analoga och digitala medier.  

Trakten ser:
Sermon Shaba, Under samma himmel – sörmländska norrsken, utställning, Sörmlands museum, 16 december 2022 till 14 maj 2023.

Drömmar kan slå in. Sermon Shaba tittade på natthimmeln som barn när han skulle sova på taket. Det var i Bagdad, långt från nordens norra breddgrader. I de där fjärran länderna, som Norge, kunde man se ett fantastiskt fenomen: aurora borealis. För Sermon Shaba började det med bilder som hans pappa visade honom. Redan som åttaåring fick Sermon sin första kamera och utbildade sig sedan inom foto och TV.

Han hamnade inte i norra Sverige efter flykten från Irak utan i Eskilstuna. Men blev 2015 en av de första sörmländska fotografer som fotograferade just norrsken – i Eskilstuna. En passion gränsande till besatthet tändes. Han blev norrskensjägare och ger sig ofta ut om nätterna. Sermon har lärt sig tolka information om solvindar för att förutse chanserna för norrsken. Och har träffat många andra jägare som blivit en grupp som träffar andra grupper med samma intresse. Kanske du också blir biten så som många andra blivit under det här årets början? Nästa chans är enligt Sermon Shabas beräkningar den 27 mars till den 1 april.

Några av Sermon Shabas foton av norrsken. Foto: Oksana Verkhola

Facebook-gruppen Norrsken i Esilstuna

Artikel i Ekuriren med tips från Sermon Shaba

Artikel i Ekuriren om norrsken som kunde ses 15 mars

Artikel med läsarnas bilder av norrsken i Katrineholm 15 mars

Artikel i Ekuriren om norrskenet som kunde ses 25-26 mars

Tittarnas bilder på TV4play av norrskenet 15 mars

Facebook-grupp om norrsken av Calle Rosenqvist

Facebookgrupp om norrsken i Västra götaland av Jennie Sörlin

Facebookgrupp Norrsken Stockholm Söder

Facebookgruppen Norrsken – en av de största

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.