//

Wärdshusjazzen svänger igen

Till och med Wärdshusjazzen i Malmköping tystades av viruset. Men nu svänger det så smått i köpingen igen. I väntan på äkta vara, alltså livekonserter, kan publiken avnjuta ett pärlband filmade framträdanden. Det ryktas även om en stundande festival på Bruket i Hälleforsnäs.

Under många år har Nalle Remnelius och hans taktfasta vänkrets bjudit på härlig livemusik i Malmköping. Wärdshusjazzen har oförtröttligt tuffat på med konsert efter konsert. När pandemin la sordin på såväl trumpeter som andra instrument så började Nalle tillsammans med fotografen P O Berglund inventera filmarkivet på hårddisken.

– Efter den första coronaförlamningen kom vi så småningom på vad vi hade i lager, säger Nalle. Så vi satte igång och redigera och stå i!

Det blev hela 25 konsertfilmer. Nu lanserar Wärdshusjazzen ett program med fem konserter som kan avnjutas via Facebook och Youtube varannan torsdag klockan 19.

Samtidigt är det förstås många som längtar efter pulsen, atmosfären, ja till och med trängseln, vid livekonserter. Nalle säger att de noga följer Folkhälsomyndighetens instruktioner. Första steget kan bli livestreamade konserter, men sen hoppas vi förstås att publiken snart kan vara på plats på Wärdshuset igen.

Nalle Remnelius och PO Berglund vid klippbordet. Foto: privat

Innan pandemin slog till hade Nalle och kompani även planer på att bredda utbudet och flytta fram gränserna.

– Vi hade en festival på gång i Hälleforsnäs, på den stora bruksplanen: 12 timmar, 12 band! Det är fortfarande vårt mål och vi har med oss Hälleforsnäs bygderåd. Så när Tegnell ringer i klockan, hoppar vi ur bingen!

12 timmar live på Bruket! Ytterligare ett skäl att längta efter dagen då vi kan kränga av oss coronans tvångströja. Men fram till dess kan ni alltså jazza loss varannan torsdagskväll via nätet.

– Är du svältfödd på och längtar efter lite swänggung – ja då skall du naturligtvis ta dig in på Youtube eller Facebook på torsdagarna framöver, hälsar Nalle.

Programmet

Torsdag 27 maj

Jesse Lindgren and his New Orleans Band. Margareta Jablonski gästar kvällen med några fina jazztolkningar!

Jesse Lindgren and his New Orleans Band. Foto: PO Berglund

Torsdag 3 juni

Saxarus med Dick Nilsson! Bandet frontas av fem svängiga saxofoner. Dick sticker emellan som crooner med skön sång!

Saxarus. Foto: Foto: PO Berglund

Torsdag 17 juni

Anna Eklöf med Kompetenta Kompet (Gustav Andersson/piano, Peter Nordström/sax, Stefan Käck/bas, Arnulf Ibsen/trummor) Klassisk swing med Annas självklara jazzkänsla!

Anna Eklöf med Kompetenta Kompet. Foto: PO Berglund

Torsdag 1 juli

Swing Club. ”Gypsyjazz” á la Django Reinhard och hans Hot Club de France!

Swing club. Foto: PO Berglund

Torsdag 15 juli

Margareta Jablonski and her Jazzy Trio (Voitek Gulgowski/piano, Ivar Lindell/bas, Arnulf Ibsen/trummor) Margareta är vår egen jazzdrottning här i Malmköping, ursprungligen från Polen där hon under många år sjöng i olika konstellationer på Europas många jazzscener!

Margareta Jablonski and her Jazzy Trio. Foto: PO Berglund

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.