/

Vilda idéer i Lena Linderholms trädgård

Den 3 juli var det dags för den stora trädgårdsfest som hålls vartannat år under namnet Tusen trädgårdar. En av trädgårdarna som öppnar för allmänheten är konstnären Lena Linderholms trädgård i Strängnäs. Trakten var på plats och njöt av skira blomster, sommarvindar, utmärkt sällskap och inspiration.

Linderholms konst är färgsprakande, glädjeskapande och blommig. Så var också hennes trädgård, hennes välkomnande och dagens gäster.

Lena Linderholm och Marianne Renfors vill göra Strängnäs vildare och blommigare.

På plats var också initiativtagarna Marianne Renfors och Stina Näslund till projektet, En vild idé. De berättade för intresserade gäster (de allra flesta) om visionen för ökad biologisk mångfald genom att återskapa så mycket natur som möjligt i Strängnäs. 

– Det behövs en synvända. Vi behöver tänka om i hur vi formar våra miljöer, säger Marianne.

Vi behöver göra förändringar för att rädda våra pollinatörer. Alla bin, fjärilar, skalbaggar och andra insekter behövs för att pollinera alla växter och allt vi odlar. Här finns saker att förändra. Om någon sett programmet, Ge oss naturen tillbaka, på SVT, så vet ni att det går att göra stora förändringar. Det går att få tillbaka våra insekter med enkla medel. De behöver bara få mer plats, mera blommor. Det låter som en trevlig förändring tycker jag. Vad tycker du? Kan vi göra detta tillsammans?

Mera klöver, prästkragar och blåklint – Ja, tack! , säger strimlusen.

Mycket händer i Strängnäs. Kommunen, företag och organisationer har hakat på arbetet med En vild idé, och den vilda idén sprider sig. Vid domkyrkan kommer en visningsplats snart skapas som skall fungera som inspiration för nya vilda projekt. Vill du följa med på resan kan ni följa arbetet på facebook under namnet, En vild idé. Vill ni starta något liknande i er egen kommun är det precis det ni ska göra.


Vill du lära mer om att skapa biologisk mångfald (och vackra utemiljöer) tipsar Marianne om den här artikeln på Naturskyddsföreningens hemsida. NF i Strängnäs är också engagerade i projektet. Alla bilder i artikeln är tagna av Anna Höök och fler fina foton från hennes besök i Lena Linderholms trädgård hittar du på Traktens Instagram.


Anna Hööks novell Havet, sanden, kärleken finns att köpa på Adlibris.

Anna Höök

Jag skriver om det jag tycker är viktigt, det jag tycker om, och det jag vill lära mig mer om. Jag skriver för att jag älskar att skriva.