/

Världens största folkbildningsprojekt

Var finns informationen? Du vet svaret, men har du engagerat dig för att bidra? Det borde du. Åtminstone tycker Region Sörmlands nya Wikimedian in Residence, Sofie Jansson det.

Om du har tagit reda på fakta, till en skoluppsats om granbarkborrar, eller för att avgöra en fikarastdispyt om invånarantalet i Kina, så har du förmodligen tagit hjälp av Wikipedia. Hur många gånger i veckan tittar du in? Det varierar, förstås, men världshistoriens största uppslagsverk är populärt. Idag, den 8 mars är antalet artiklar bara på svenska Wikipedia 2 607 803 stycken. Det finns 811 747 användare (varav 2 335 aktiva). Snart är det också dags att fira jubilaren, den 23 maj 2001 postades första texten.

Sofie Jansson, Sörmlands nya WiR. Foto Gitta Wilén.

Wikipedia bygger på frivillighet och är ett enormt, internationellt folkbildningsprojekt. Men när något växer sig väldigt stort börjar också företag och institutioner intressera sig. Nu har Region Sörmland startat ett projekt för att stötta och bredda kunskapsbanken ännu mer. Sofie Jansson, styrelseledamot i föreningen Wikimedia Sverige, har anlitats som WiR, dvs Wikimedian in Residence, och hon brinner för att sprida information på nätet. Men det finns ett och annat att tänka på.

Vad är det viktigaste med att bidra till Wikipedia?

– Att göra det! Att inte hamna i fällan att tänka att man inte har något att bidra med, att andra kan saker bättre etc. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Det finns ju massor av olika informationsrsurser som heter ”wiki” (Super Mario-wiki; Stranger Things-wiki etc), behöver man ha koll på något särskilt eller är allt bara information?

– Det kan vara bra att veta att bara för att något har med ordet wiki i sitt namn så är det inte kopplat till Wikipedia eller Wikimedia. En wiki kan vem som helst skapa, det är en typ av webbplats. Om man är nyfiken på vilka wiki-saker som hör till Wikimedia-projekten så kan man titta i vänstermenyn på Wikipedias huvudsida (den kommer du till genom att klicka på globen uppe till vänster när du är inne på Wikipedia). På mobiltelefon så ligger länkarna istället längst ned på huvudsidan (som det går att komma till via hamburgermenyn).

Finns det någon konflikt i ditt nya uppdrag när det gäller att representera en stor institution, som Region Sörmland, samtidigt som du bidrar till en slags gräsrotsrörelse? Hur funderar Regionen här?

– Min funktion är att vara en brygga. Att utbilda och fortbilda, att lära institutionerna hur Wikipedia och Wikimedia-projekten fungerar, så att de själva kan bidra, både med t.ex. bildmaterial och expertis, men även hjälpa till med att sprida kunskapen vidare. Jag är övertygad om att både Wikipedia och samhället blir bättre om fler bidrar till fri kunskap.

Vilka områden tycker du behöver mer uppmärksamhet på Wikipedia?

– Många! Som underrepresenterade grupper finns t.ex. nationella minoriteter, HBTQIA+ och kvinnor. När det kommer till ämnesområden för artiklar så finns det ett behov av arbete inom områden som exempelvis yrken, dans och textil.

Är barn och unga medvetna om hur Wikipedia fungerar? Finns det engagemang hos yngre för att göra Wikipedia bättre?

– Jag tror att det är ganska många, oavsett ålder, som inte vet hur Wikipedia fungerar. Om barn är sugna på att lära sig redigera så finns projektet Wikimini, uppslagsverk för barn skrivna av barn. Om vuxna, eller äldre ungdomar, vill lära sig mer finns Wikipedia:Introduktion – Wikipedia.

Har du något bra men udda wiki-tips?

Hjälp till med korrekturläsningen på Wikisource! Där går det att läsa allt ifrån kokböcker från 1700-talet till Sherlock Holmes, eller varför inte Den namnlösa av Elin Wägner eller Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar?


Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.