Trakten har funnits i drygt ett år. När vi nu skriver 2022 går verksamheten över från Widegrens förlag till föreningsform. Vad vill ni medlemmar göra via Trakten 2022? Kom med förslag och engagera dig gärna i redaktionen, styrelsen eller kanske en ny arbetsgrupp!
När vi startade Trakten för ett drygt år sedan gjorde vi det för att fylla ett tomrum: undertecknad och redaktör Axel Hellby tyckte att det behövdes ett sammanhang, en scen, en publikation, en mötesplats där såna som vi och förhoppningsvis många nya bekantskaper kunde uttrycka oss, mötas, skapa grejer, göra saker tillsammans.
Vi har nu kört ut fyra ganska rejäla nummer av Trakten, jämte ett stort antal tävlingar, kurser och olika former av samskapade, crowdsourcade verk. Vi har fått krispengar från Kulturrådet – TACK STATEN! – men det allra mesta arbetet har skett ideellt. Flera hundra personer – både etablerade och nya – har bjussat på sig själva, skrivit, plåtat, dansat, filmat och musicerat i Trakten. Det har varit fantastiskt kul att lära känna er, ta del av era verk.
Medlemsmöte och ny styrelse i vår
Tanken var att redan i januari ordna en första medlemsfest, men nu måste vi ju tyvärr vänta lite med fysiska möten. Styrelsen och valberedningen siktar istället på ett första formellt årsmöte så snart som smittskyddsrestriktionerna tillåter oss att ses. Under januari och februari börjar valberedningen leta efter en ny, energisk och idérik styrelse som kan presenteras på nästa årsmöte. Tveka inte att anmäla ditt intresse om du är intresserad! Föreningens nuvarande styrelse återkommer med information om datum och agenda för föreningens första årsmöte så snart omständigheterna klarnar.
I nuläget har föreningen cirka 100 medlemmar och det tickar sakta på uppåt, vecka för vecka. Vi har dessutom cirka 600 anmälda till Traktens nyhetsbrev och 2 – 3000 återkommande läsare. Det är en bra start!
Borda, bemanna – flyg!
I väntan på mänskligare, mindre virushämmade tider, är du välkommen att skicka in förslag och idéer på saker som vi kan göra tillsammans, antingen genom att posta en kommentar i tråden nedan, eller om du vill vara mindre offentlig: e-posta redaktion@trakten.nu.
Fördelen med att skicka in idén öppet via kommentarstråden är förstås att andra intresserade kan haka på, kommentera och hjälpa till att utveckla idéerna. Gör gärna det!
I nuläget har föreningen inte mycket pengar, så det mesta vi gör måste genomföras genom medlemmarnas eget arbete kombinerat med extern finansiering, sponsring och liknande. Å andra sidan: häng inte upp er på pengarna i första vändan! Kom gärna med idéer och förslag, så kan vi därefter tillsammans fundera över det materiella och pekuniära.
Annorlunda: uttryckt: Se gärna föreningen som en farkost, ett skepp som ni kan borda, bemanna med flera medverkande och tanka med resurser, för att sedan låta idéer och resenärer flyga.
>> Läs mer om tanken bakom föreningen, stadgar med mera.
Medlemskurs: skriva för webben
För att tidskriften ska leva vidare och frodas behöver vi fler aktiva skribenter och redaktörer. Under våren kommer vi därför att ordna en första kurs för er som vill lära er mer både om skrivandets hantverk och WordPress, den tekniska plattform som Trakten använder.
OBS! Om du redan är en van skribent med viss erfarenhet av webbpublicering: kontakta redaktionen direkt, vi ser förstås gärna att fler kommer in så snart som möjligt!
Kursen kommer att kunna genomföras mot en mycket låg självkostnadsavgift, 200 kronor, tack vare utvecklingspengar från region Sörmland och sponsring av Widgrens förlag.
Medlemsanmälan och nyhetsbrev
Om du inte redan har anmält dig som medlem kan du göra det här.
Vill du inte bli medlem men önskar få information om nya nummer och publika Traktenevenemang, anmäl dig till nyhetsbrevet.
Här kommer några tankar om vad jag skulle vilja göra: 1. fortsätta samarbetet med trakten.nu gällande skrivarkurs. Jag har haft flera skrivarkurser på olika håll och senast nu med trakten där det finns ett kursrum. Under våren vore det kul med ca tre skrivarverkstäder för främst f.d. deltagare i mina skrivkurser, i andra hand för andra som skrivit en del innan. Man anmäler sig bara till ett tillfälle i taget, max tio deltagare. Träffen innebär textrespons, någon skrivövning samt diskussion om skrivprocess. Avgift tas som täcker lokal samt lärararvode.
2. Jag har under hösten utbildat mig i ”Shared reading” genom regionen. Det är en metod för gemensam litteraturupplevelse genom högläsning. Jättespännande tycker jag. Jag skulle gärna leda en sån kurs för en sån låg avgift som möjligt, men det måste täcka lokal och fika.
Tack för bra förslag, Karin! Skrivarkursen känns ju ganska given: du har koncept, målgrupp och idé om finansiering klar. Shared reading låter också intressant, värt att testa. När det blir lättare att ses framöver kan vi väl lägga ut intresseanmälan för båda. Om fler är intresserade av att köra litteraturinriktade event kan vi ju också marknadsföra dessa gemensamt … hörs vidare! /J