///

Unga Sörmland: med blicken på framtiden

Omslag Unga Sörmland

Dikter, låttexter, rap och noveller samsas i en nyutkommen antologi. Ett viktigt trappsteg för unga aspirerande författare och en möjlighet att genom ord utforska även de mest märkliga tankar, känslor och idéer.

I en nyutkommen antologi ger 18 unga skribenter från Sörmland sin bild av livet och framtiden. Satsningen är initierad av litteraturutvecklingen inom region Sörmland och har resulterat i en fullt ut lokalproducerad bok.

18 ungdomar har diktat och skrivit, Widegrens förlag i Flen stod för produktionen, omslagsfotot är taget av Christian Holmér i Oxelösund och den 128 sidor långa skriften är tryckt hos Linderoths i Vingåker.

Trakten kontaktade region Sörmlands litteraturutvecklare Iréne Karlbom Häll samt två av de unga skribenterna, Oskar Lindh och Hanna Mikulska för att höra mer om läget för den unga skönlitteraturen i våra trakter.

Iréne, hur kommer det sig att regionen ger ut en antologi med skönlitterära texter – vad är syftet med satsningen?

Iréne: Vi vill ge unga skribenter publiceringsmöjligheter som ligger någonstans mellan att själv lägga ut sina alster på nätet och att bli utgivna på förlag. Antologin kan ses som ett trappsteg, en första publiceringsmöjlighet av en sort som det fanns lite fler av förr.

Iréne Karlbom Häll, litteraturutvecklare region Sörmland. Foto: privat

Men är ungdomar idag över huvud taget intresserade av att skriva texter som är längre än typ 144 tecken?

Iréne: Bra fråga. Jag tror ändå det. Men nu liksom då är det ett specialintresse, inte som fotboll precis. Det krävs nog en extra ansträngning idag för att hålla bruset borta, mer än vad det gjorde för oss som är medelålders idag. Jag är imponerad av de som ändå klarar det, för de har så mycket mer som stör och pockar på.

Oskar Lindh, Mariefred och Hanna Mikulska, Eskilstuna har bidragit med varsin text i antologin. Oskars ”Operationen” kan beskrivas som en vild existentialistisk thriller i tandläkarmiljö (!), medan Hannas text ”Rosettfönstret” är en historisk exposé med magiskt-realistiska inslag, som tar avstamp i Notre-Dame de Paris.

Vad tycker ni om regionens satsning på en ungdomsantologi? Har det betytt något för er skrivande?

Oskar: Att uppmana unga till att faktiskt visa sina texter tror jag gynnar alla. Man känner lätt att ens text är en del av en själv, alltså om den är skriven från hjärtat. Därmed uppstår en väldigt nervös och pirrig känsla när man bestämmer sig för att dela med sig av verket till andra. Det är en rädsla som jag har brottats med länge, men jag känner att en sån här satsning verkligen hjälper.

Oskar Lindh porträtt
Oskar Lindh skrev den skruvade thrillernovellen ”Operationen”. Foto: privat.

För att ta reda på om en idé fungerar måste man utforska den genom att bara sätta sig ner och skriva!

Oskar

Hanna: Det är ett jättebra projekt! Få ungdomar i min ålder vill fortsätta utveckla sig inom litteratur och kreativt skrivande, delvis på grund av för liten uppmuntran från omgivningen och möjligheter till roliga projekt utanför skolan. Ibland är det den där lilla pushen i form av arbete med andra, eller en deadline, som ger inspiration och motivation att skriva.

Oskar: Tanken på att bli publicerad, att resten av världen får ta del av ens udda idéer och tankar, är väldigt lockande. Jag har egentligen aldrig haft särskilt många skrivarkompisar, så att veta hur bra mina texter håller i ögonen av människor som kan ämnet har varit svårt. Därför kändes det väldigt skönt att bli antagen till antologin: Att kunna tänka att ”jamen mitt skrivande är nog rätt okej i alla fall.”

Hanna Mikulska bidrog med den magiska exposén ”Rosettfönstret”. Foto: privat

Jag har alltid varit fascinerad av berättelser där det övernaturliga och fiktiva utspelar sig i verkliga miljöer.

Hanna

Hanna: Det har betytt jättemycket för mig, det är den första lite mer seriösa skrivartävling jag har haft möjlighet att vara med i, och första gången på länge som jag faktiskt skrivit en längre text utanför skolan. Det har gett mig nya erfarenheter och kunskaper om hur bokutgivning fungerar och varit otroligt kul att få bidra!

Oskar: Självklart gynnar ju det här projektet läsarna också, de får ju ta del av den engagerande litteratur som sörmlandsungdomarna kan skapa!

Hanna, berätta: hur fick du idén till novellen ”Rosettfönstret”?

Hanna: jag har alltid varit fascinerad av vacker arkitektur och främmande kulturer och berättelser där det övernaturliga och fiktiva utspelar sig i verkliga miljöer. Notre Dame bär på så mycket historia och hemligheter. Jag besökte katedralen ett par år innan branden våren 2019. Något jag kom ihåg extra tydligt från katedralens interiör var just de otroligt vackra rosettfönstren, som kastade så vackra ljus på stengolvet.

Västra rosettfönstret i Notre-Dame de Paris. Foto: Mario Roberto Durán Ortiz, (CC BY-SA 4.0)

Hur ser framtiden ut? Skriver ni på något nytt?

Hanna: Just nu är det fullt upp med skolan, att avsluta nian, men framöver tänker jag definitivt börja på nya berättelser. Jag vill fortsätta att bli bättre, kanske försöka skriva en bok och bli författare någon dag.

Oskar: Just nu håller jag på med en spänningsroman, men det är ett så stort projekt så jag varvar med noveller och dikter emellanåt. Det är mitt första romanförsök, så jag är inte helt säker på hur projektet kommer att gå, men samtidigt så är det en av skrivandets fröjder.

En idé bara uppstår i huvudet och för att ta reda på om den fungerar som en text eller ej så måste man utforska den, genom att bara sätta sig ner och skriva. Även när jag känner att jag borde göra något annat med mitt liv, lägga ifrån mig pennan eller släppa tangentbordet, så hamnar jag ändå alltid framför en skärm eller ett block, på gång med ett nytt skrivprojekt. Jag är väl beroende, antar jag.

Unga Sörmland – alla medverkande
Stjärnfångaren, Mariam Daoudi, Nyköping * Hemma, Melker Waltersson, Strängnäs * Perspektiv, Nora Olsson, Nyköping * Någon ska dö, Hanna Höglund, Nyköping * Bråket, David Johansson, Nyköping * Rosettfönstret, Hanna Mikulska, Eskilstuna * Vinklar, Vidar Leidebrant, Nyköping * Väntar på en ängel, Johanna Achtman, Eskilstuna * Do for love, Ali Mohammad (Ali P Daud), Katrineholm * Klar luft; Slöjmolnet, Isabella Petterson, Katrineholm * Högstadietragedi; Kärlek = hat, Madelene Stavehaug, Eskilstuna * Operationen, Oskar Lindh, Strängnäs/Mariefred * Du är hur och vem och vad du vill, Anna Hellsberg, Eskilstuna * Vår tid här, Kerstin Hillebäck, Nyköping, * Visa vid midsommartid, Agnes Lindholm, Eskilstuna * Jag är inte sjuk, jag är död, Blenda Pettersson, Arboga/Eskilstuna * Att bliva fri, Lana Trbovic, Eskilstuna * Kan du komma hem? Ivar Björklid, Eskilstuna

Widegrens förlag 2021. Antologin kan köpas hos lokala återförsäljare och i nätbokhandeln.

Not: Johan Eriksson, som skrev artikeln, jobbar på Widegrens förlag och var också redaktör för antologin ”Unga Sörmland”.


Lyssna på ett utdrag ur antologin och se deltagarna hyllas av sitt lokala bibliotek.

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.