//

Traktenstafetten besöker Multeum

Traktenstafettens pinne lämnas från Katrineholm till Strängnäs, och Sveriges mesta kulturchef, eller i alla fall den kulturchef som gjort mest för att synliggöra, diskutera och gestalta kulturchefsskapet. Vi pratar naturligtvis om författaren Christer Hermansson.

1. Vad gör du om dagarna?

– Jag arbetar som kulturchef i Strängnäs kommun. På flera fysiska platser: Strängnäs, Mariefred och i Stockholm där jag nu bor. På kvällar och helger försöker jag skriva en del. Jag är alltså även författare. Hittills har det blivit arton böcker i olika genrer. Den senaste heter Kontorschefen och cellisten

Foto: Christer Hermansson

2. Vilken är din relation till Sörmland?

– Jag har alltid gillat Sörmland, naturen och kulturen, och när jag 2006 fick bibliotekschefsjobb i både Katrineholm och Strängnäs, valde jag det senare. Det har jag inte ångrat. Tvärtom. Nu pågår en massa spännande saker inom kulturområdet. Sörmland är vackert. Och alla människor som är där och gör saker, det är ännu vackrare. 

3. Har du någon hjärtefråga?

– Jag har stor respekt för alla människor som försöker berätta och uttrycka sig kulturellt på olika sätt. Om det är i bild, dans, film, litteratur, musik eller något annat är ointressant. 

4. Vad har du för tankar om Trakten?

– Trakten fyller ett tomrum som har funnits tidigare. Trakten är en oerhört viktig kulturbärare i Sörmland. 

5. Kan vi få ett kulturtips, tack?

– Strängnäs bibliotek har en fin skriftserie med många läsvärda titlar. Låna på ditt närmaste bibliotek eller köp i en lokal bokhandel. 2018-2021 var Magnus Utvik anställd som Sveriges första kommunförfattare. Han och och litteraturutvecklare Peter Björkman arbetade flitigt och resultatet blev flera böcker som jag rekommenderar för läsning.


Strängnäs kommuns eminenta bokserie presenteras här. Läs också mer om Bo Setterlind, som förärats en bok i Strängnässerien, och som recenseras av Traktens Johan Widegren här. Läs också recensionen av Hermanssons senaste egna bok här.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.