I höstas påbörjades Traktenstafetten, en artikelserie som skulle uppmärksamma att vi bildat förening och samtidigt berätta om spännande människor i Sörmland med omnejd. Men alltför många projekt pågick samtidigt och vi pausade över vintern. Tack och lov kan vi fortsätta nu, och det gör vi genom att lämna stafettpinnen till fotografen och Traktenmedarbetaren Oksana Verkhola.
1. Vad gör du om dagarna?
När jag flyttade till Sverige bestämde jag mig för att inte låta språket vara en barriär för upplevelser. Att fotografera blev viktigt. Fotograferandet gav mig lust att lära och läsa svenska och engelska. Denna fasta övertygelse har nu lett till att jag jobbar som modersmålslärare och är med i en språkgrupp som hjälper flyktingar att lära sig svenska (massflyktsdirektivet ger inte rätt till SFI) och jag planerar att tolka under konstverkstad för barn och unga.
2. Vilken är din relation till Sörmland?
Jag flyttade för två och ett halvt år sedan till Katrineholm från mångmiljonstaden Kyiv. En livlig och vacker stad som nu snart kan vara lagd i ruiner. Det är så tyst och lugnt här i Katrineholm. En fantastiskt liten stad med nära till allt och med naturen in på knuten trots att jag bor nästan mitt i centrum. Tack vare mitt fotointresse har jag redan fått se mycket av Sörmland: några av landskapets slott och kyrkor och fått kontakt med konstnärer och matföretagare. Jag hoppas få se lite mer av Sörmlands bilkultur och mer av den fantastiska loppiskulturen som finns i landskapet. Sommarens loppisrunda i Läppe var en stor upplevelse för mig. Den kulturen finns inte i Kyiv med omnejd.
3. Har du någon hjärtefråga?
Det viktigaste jag lärt mig i Sverige är att våga tro på drömmar. Jag har alltid velat syssla med fotografi och utbilda mig inom det. Nu har jag fått chansen. Jag fotograferar eftersom jag söker ett språk som är lätt att förstå – oavsett modersmål. All form av kommunikation mellan människor och att dela upplevelser tror jag kan göra det svårt eller omöjligt att motivera väpnad konflikt. Jag vill gärna att det ska bli omöjligt.
4. Vad har du för tankar om Trakten?
Det är ett berömvärt växthus som stöttar och vägleder. I det växthuset finns näring och värme. Och jag har fått prova på att vara med i kulturföreningen Traktens styrelse. Det är viktigt att förstå hur föreningsverksamhet fungerar i Sverige. Men samtidigt har det blivit tydligt att kulturella referenser är lika viktiga att känna till som ord och grammatik om man vill förstå och bli förstådd.
5. Kan vi få ett kulturtips, tack?
Biltemas parkering en fredagseftermiddag i augusti. Hantverk, kärlek, kunskap om kulturella referenser och tidsanda och mode – allt uppradat i ett utomhusgalleri där hantverkarna står bredvid och stolt visar upp sina fyrhjuliga ”konstverk” som ofta skiner i kapp med solen.
För den som är intresserad av att se och köpa Oksanas verk finns de på webben här och här, samt naturligtvis i Trakten, som publicerat flera av hennes fotoessäer.