Trakten testar kulturgille

Idéfarmen utanför Malmköping utvecklar ständigt nya idéer. Värdparet Nina och Martin Wande har ingen brist på fantasi vad man kan göra med en gård som tidigare bedrivit lantbruk. Den stora ladan där korna förut huserade är numera renoverad så cirkusartister kan svinga sig mellan takbjälkarna eller ett stort bröllop kan hyra in sig. Ett utbud av Studiefrämjandets kurser finns också att välja mellan. Vad sägs om skulpturkurs för att bygga bon till solitärbin? Eller snickerikurs? Eller att göra smycken av metalltråd? 

Den lilla ladan i den stora ladan.

Lördagen den 22 maj kallade idéfarmarna till Kulturgille. En knytis dit man tog med sig vad man ville äta och vad man ville göra. Som att sticka eller skissa eller sortera fotoalbumet eller spela eller skriva eller bara vad som helst. Vi var ett gäng runt bordet, en satt och stickade, en skissade på sin barnbok, några pratade om sina konstprojekt, en annan om sina teateridéer. Några musikanter från Södertälje spelade fiol och munspel. 

Konstnären Anja Carlbom, som också bor på gården, visade modellen av Idéfarmen hon gjort helt skalenligt, med bord och champagneglas. Modellen hade Nina och Martin tagit med sig till en bröllopsmässa. Anja berättade att hon gjort golvet i modellen samtidigt som golvet lades i riktiga ladan under renoveringen.

Anja Carlbom och Nina Wande.

– Det var jätteknepigt med golvbräderna och tog nästan längre tid än det riktiga golvet. Och titta på krokarna i taket, dem har jag också fått dit. Varje krok håller för två ton, säger hon och pekar.

Och Trakten tittade och imponerades. Tänk att utanför lilla Malmköping finns ett ställe för cirkusartister där de kan hänga upp linor i taket och träna in nya hisnande nummer!

Nina Wande berättar att det ska bli Kulturgille två gånger om året. En på våren och en på hösten. Vilken himla bra idé, tycker Trakten. Så håll ögonen öppna för nästa Kulturgille som kommer i höst. Och under tiden kan ni gå på Idéfarmens Sten och Smyckesmässa 5-7 maj eller uppleva cirkusartisten Peter Åbergs konster 21 maj. Eller varför inte både och?

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!