Trakten Live på Skottvångs gruva – Skrivrummet

Trakten är mer än en tidskrift. Det är också en kulturförening, som gör vad medlemmarna har lust med. Projekten kan dra åt det professionella hållet eller vara en samling glada människor som möts kring en aktivitet. Under våren har vi inlett ett samarbete med Skottvångs gruva under rubriken Trakten Live. Här kommer en rapport från första tillfället.


En av de första vårdagarna när vitsipporna slagit ut och ogräset ännu inte kommit upp, då är det premiär för Trakten Live på Skottvångs Gruva. Fyra onsdagskvällar under våren är det mer ordet än musiken som dominerar på scenen. Först ut kommer Skrivrummet från Mariefred med omnejd som består av fyra professionella skrivare och två som skriver bara för att det är kul. Skrivrummet är en skrivgrupp där man pratar skrivande, läser texter, prövar nya uttryckssätt i kreativa övningar och stöttar varandra i skrivandets med- och motlut en gång i månaden. Gruppen skapades för några år sen av skrivpedagogen och författaren Eva Stilling när hon ville vila lite från vara skrivlärare för att istället vara med och leka. I gruppen ingår även Barbara Kjellström författare, Gunnar Nygren forskare och journalist, HC Nygård korsordsmakare, Ulrika Larsson som skriver i jobbet och Maria Printz, kock och bagare. Via en fb-grupp har de kontakt mellan mötena.

Rock- och jazzklubbslokalen på Skottvångs gruva kan också kännas som mysigaste vardagsrummet. Foto Karin Flygare

Denna vårkväll på Skottvång är det Gunnar Nygren, Barbara Kjellström och Maria Printz som är med. Så här går deras möten till:

De träffas hemma hos varandra. För att värdskapet inte ska bli betungande är det kaffe eller te med något enkelt, typ skorpor eller bröd, som bjuds. Har någon inte hunnit med hemläxan gör det ingenting.

Träffarna består av:

  1. Flödesskrivande
  2. Skrivövning
  3. Runda
  4. Peppa varandra
  5. Ge feedback
  6. Hemläxa (dialog, haiku …)

Utskickad av Trakten får jag tillsammans med andra besökare ta del av den glädje, entusiasm och inspiration som Skrivgruppen förmedlar.

Efter soppa, färskbakat bröd, kaka och kaffe samlas vi kring ett stort bord och bjuds in att pröva på skrivandet. För vill man så kan man är andan i Skrivrummets filosofi. Först får vi pröva flödesskrivandet. Denna hörnsten i skrivarhantverket för att släppa loss och kasta ner tankar och reflektioner i ett flöde på ett papper eller en skärm under tio, fem eller bara två minuter.

– Att tömma huvet liksom, och bara för en själv, ingen ska läsa, säger Maria Printz en av Skrivrummets medlemmar.

Sedan följer ytterligare två snabba skrivövningar. Och visst väcks skrivarlusten hos de som kommit. Är det något Skrivrummet förmedlar så är det prestigelöshet och skrivarglädje. Vill man så kan man.

– Jag vill också hitta en skrivgrupp, säger en nyinflyttad kvinna från Åkers.

– Ställ en fråga på facebook, det kanske finns någon annan som också vill det, svarar Barbara Kjellström.

Så tar kvällen slut. En grupp med människor skingras efter att ha delat något tillsammans en vårkväll på Skottvångs gruva.

Jag tar bilen hem till Malmköping och förlorar mig i tankar om hur ett par timmar med gemensamt skrivande och prat för samman människor och hur det nu kommer sig hamnar jag mitt ute i skogen … vad kommer hända och var kan man hamna när man är ute på okända vägar?

Nästa Trakten Live blir 3 maj. Då kan man lyssna på Mattis Karlsson som berättar om upptäckten av Denisovamänniskan. Det blir spännande!

Läs mer på:

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!