//

Stafett, första sträckan: Åsa Lockner

För uppmärksamma att kulturföreningen Trakten bildas nu i höst gör vi en stafett med kulturfolk. En del kommer att vara medlemmar i föreningen eller på annat sätt knutna till Trakten. Andra är vi bara nyfikna på. Först ut är Traktens nyanställda utvecklare, Åsa Lockner från Mellösa.

1. Vad gör du om dagarna?

Jag pusslar med mina två yrkesroller; konsthantverkare och hyresvärd. Dagarna är otroligt olika beroende av vad som ligger på bordet. Den här veckan lär jag mig sökordsoptimering, gör klart en beställning av vigselringar och tänker på kursupplägg, samtidigt som jag tjatar på snickaren att färdigställa renoveringen av en originaldörr till Mellösaverken anno 1909. 

2. Vilken är din relation till Sörmland?

För dryga 20 år sedan gjorde jag den klassiska cirkeln runt min bostadsort Stockholm i syfte att hitta en bra plats för sommarhus. Önskemålet var max 1,5 timmes restid och att det måste gå att klara sig utan bil. Prisbilden var också en avgörande faktor och Hälleforsnäs blev till slut platsen. När vi sedan började att leka med tanken på att flytta från stan var det självklart att titta mest på Sörmland. Byggnaden vi föll för blev inte vår att disponera förrän sju år senare men nu står vi djupt förankrade i den Mellösiska myllan och i Mellösaverken.

3. Har du någon hjärtefråga?

Det måste vara att allt det fantastiska som görs inom kulturen ska hitta till sin publik. Ju bättre “utfall” desto mer kultur kommer vi att få! 

4. Vad har du för tankar om Trakten?

Initiativ som kommer från utövare själva tror jag automatiskt har de bästa av förutsättningar att göra skillnad. Och idén om att utöka Trakten gradvis med det som kulturskaparna själva ser behov av och vill arbeta med är både ett smart sätt att gradvis vidga cirklarna men säkerställer också att vi inte jobbar med något som inte är angeläget. Det känns otroligt spännande.

5. Kan vi få ett kulturtips, tack?

Så svårt att välja. Sedan jag flyttade hit går jag mycket mer på dans, teater och bio. Det passar mitt sätt att leva att allt inte pågår samtidigt utan att man får ta tillfället när det bjuds. Under höstlovsveckan har alla museer roliga aktiviteter för barn. Eskilstuna Konstmuseums “Går det att sporta konst?” ser spännande ut. Sen siktar jag på att gå på “I dialog med materialen: Lera” den 12 november på Sörmlands museum. Metall är ju mitt material men keramiken ligger mig varmt om hjärtat och jag skulle säga att vi har rum för många fler keramiker i Sörmland!


Mellösaverken finns på nätet också, ta en titt! Och vill du vara med i föreningen (klart du vill) så hittar du info och anmälningsformulär här.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.