/

Sörmländska framgångar på SmåLit

Anna Enbom i Fröslunda, foto privat

Anna Enbom är en mångsidig författare. Hon är Eskilstunabo och scenpoet med en förkärlek för arabisk kultur. Sina dikter gör hon gärna på både svenska och arabiska. Som regerande sörmlandsmästare i Poetry Slam är hon bekant med litterära framgångar och nu i vinter har hon vunnit ett av Sveriges finaste novellpris på SmåLit. För Trakten har hon skrivit poesi och essä. När vi gratulerade till priset passade vi på att prata novellskrivande med Anna.


Berätta lite om vinnarnovellen, är den tänkt att ingå i något större verk?

– Novellen ”Du och jag” är fristående men jag planerar att översätta den till arabiska. När jag skriver noveller brukar huvudpersonerna vara i ungefär min ålder. Här är huvudpersonen mycket äldre och ändå (eller tack vare det) tycker jag att hon kom närmare mig.

I ”Du och jag” tycker jag att beskrivningen av skatan är poetisk – den rör sig så snabbt att den blir galen och blir två fåglar och slipper vara ensam. Det är en metafor för hela novellen.

Jag tycker att mina noveller har haft samma stil sedan tjugo år tillbaka, vilket var långt innan jag började med poesi. Men mina noveller och dikter är nog ganska lika vilket jag har försökt ändra på. Jag försöker stryka förtydliganden från mina dikter, vilket är ganska svårt, och lägga till förtydliganden till mina noveller, vilket är ännu svårare. I den här novellen exempelvis bar det emot att skriva att jag:et och du:et är pensionärer, eftersom det är torr fakta.

Vad tänker du om novellgenren?

Att människor har ont om tid och inte så mycket tålamod är något som jag tycker kännetecknar nutiden. På det viset passar novellen bra med sitt korta format, och dikten passar ännu bättre.

Av de novellsamlingar jag har läst, är Tomasfilmerna av Marie Norin den mest minnesvärda. Novellerna är lättlästa samtidigt som de har en hög litterär kvalitet. Jag upplever dem som mörka och vassa, och jag tycker att de ger en dyster bild av mänskligheten, vilket konstigt nog var väldigt upplyftande att läsa.


Novellen ”Du och jag” av Anna Enbom kan du läsa här. Annas förstapris var publicering i ett flertal dagstidningar samt 10 000 kr. Läs gärna hennes texter i Trakten också – de är lysande! Lite malliga är vi på Trakten också för att två av de tre som fick hedersomnämnanden, Achillea Dahl och Marie Metso, också har Traktenkoppling. Achillea vann Traktens tävling i våras och Marie Metso medverkade i Sörmland läser, som var det projekt Trakten växte fram ur. Marie Norin, som Anna tipsar om, bor i Mellösa mitt i Sörmland och är poet, novellist, romanförfattare och barnboksförfattare.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.