/

SNIPPAN!

Jenny Wistbackas Reflexer fångar, återspeglar och reagerar på olika fenomen i samtiden. Vill du också göra en Reflex, eller kanske svara på det Jenny skriver? Hör av dig till redaktionen!


Vid det här laget har de flesta hört talas om den tioåriga flicka som utsattes för sexuella övergrepp av en man som stoppade in sina äckelfingrar i tioåringens slida.

I september, förra året, dömdes mannen för våldtäkt av tingsrätten. För som genom ett mirakel kunde flickan med ord och gester beskriva vad som hade hänt.

Redan här är situationen så fruktansvärd att jag mår illa. En tioåring tvingas återuppleva händelsen i detalj. Inför vuxna som hon inte känner. Jag kan inte ens föreställa mig det lidande som flickan och hennes närstående får gå igenom.

Tack och lov blir mannen fälld. Det råder ingen tvekan om vad som hänt.

Han hade stoppat in fingrar i snippan, det har flickan berättat.

Här får man tillbaka lite hopp om mänskligheten! En våldtäktsman ska sitta tre år i fängelse för ett brott han har begått.

Men… Fem månader senare beslutar hovrätten att mannen ska frias.

Det visar sig att det ändå varit lite oklart vad en snippa egentligen är. Mannen kanske bara fingrat lite på blygdläpparna. Och då är det ju inte fråga om en penetrering. Alltså ingen våldtäkt.

Ursäkta mig?! URSÄKTA MIG?!

Jag har en tioårig son. Och om han skulle berätta för mig att en vuxen person stoppat in fingrar i hans stjärt. Då säger inte jag: ”Mm… Du säger stjärt. Då tycker inte jag att det är så farligt. För då kanske fingrarna bara var mellan dina skinkor. Och inte intryckta i din anal-öppning.”

I fallet med flickan beskrev hon allting tydligare än någon kan begära. Ändå går mannen fri.

Jag har tidigare skrivit en reflex om just ordet snippa. Att det är ett relativt nytt ord. När jag var liten sa man bland annat ”framstjärt”. Jag tycker det är bra att man kommit på ett annat ord än just ”framstjärt”. För det är ju definitivt ingen sådan. Heja ordet snippa!

Men om ordet snippa inte räcker för att beskriva just vaginan, slidan med omnejd. Vad ska man säga i stället? Måste man ha högskolepoäng i anatomi och fysiologi för att beskrivningarna ska anses tillräckligt korrekta?

Det är väl fullständigt skit samma var mannens fingrar varit på millimetern! Ingen får röra en flickas kropp på det viset. Vare sig det heter snippa, framstjärt, vagina, slida, blygdläppar, kön, kussimurra, mellan benen, lurvetussen, hålet…

Eller är det så att samhället värderar semantiska samtal högre än en
flickas kropp?

Läs fler Reflexer här! 

Stötta Jennys Reflexer med en swish!
Trakten drivs ideellt, av lust. Vi kan bara betala ut små summor åt våra medverkande skribenter och kreatörer. Skicka en swish för att uppmuntra Jenny att skriva fler Reflexer. Valfri summa såklart!

Jenny Wistbacka

Kulturnörd och nybliven Eskilstunabo. 46-åring med adhd och ett maniskt berättarbehov. Deltagare i Legomasters, säsong 3. Teaterpedagog på Kulturskolan i Eskilstuna.