///

Sms blir skrik i solparken

Konstfrämjandet Kraft öppnar sin sommarutställning i ETC Solpark den 17 juni. Tre konstnärer ställer ut under titeln ”Först så var det mörkt”: Takao Momiyama, Gunnel Pettersson och Nisse Bergman. Den sistnämnda med ljudverket Screaming tower.

Utställningen pågår till den 30 september och under den tiden kan man skicka ett sms till något som ser ut att vara en gammal väderstation. Men i detta torn finns en ”mobiltelefon” som när den mottar ett sms omvandlar och översätter detta till ett primalskrik: GDPR-anpassat – så meddelandena lagras inte och det är därför omöjligt att veta vad som skrikits. Nisse Bergman har jobbat med Jon Ashbourne kring detta projekt. Det är tillverkat av trä, högtalare, solcellspanel, sms-mottagare och elektronik.

Screaming tower från 2016 är 60x220x60cm. Foto: Pressbild

Takao Momiyamas material är textil och tekniken är japansk Sashiko.

Gunnel Petterssons material är bovete. Odlingen är hennes konstnärliga praktik – med intresse för samhällskritik och undersökande processer. Bovete har länge varit helt avgörande för den ukrainska ekonomin så Petterssons grundmaterial är tyvärr aktuellare än någonsin.

Samma dag, den 17 juni, inviger Katrineholms konsthall Jesper Nordas verk Gravitationshändelser med undertiteln ”en ljudinstallation för Katrineholms Gamla Vattentorn”. Detta kan du läsa mer om i Trakten i juni.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.